De är sämst och bäst på närvaro i EU-utskott

2:49 min

En miljöpartist är bäst och en socialdemokrat sämst när det gäller närvaro i Europaparlamentets utskott. Det visar en undersökning nyhetssajten Europaportalen gjort.

Grafik: Se hur din parlamentariker skött sig i EU

Bland de tre sämsta på att vara närvarande i sitt ordinarie parlamentsutskott finns moderaternas Gunnar Hökmark. Men det sättet att mäta på ger helt fel bild, menar han.

– Jag arbetar i flera utskott samtidigt. Framför allt arbetar jag i industriutskottet där vi driver telekomfrågor, forskningsfrågor och energipolitik, säger Gunnar Hökmark.

– Då ska man vara på två olika ställen samtidigt och kan inte alltid rösta. Då är det alltid en ersättare.

Går det att sköta två jobb på det sättet?

– Ja, om du vill få resultat här så måste du kunna sköta flera olika saker samtidigt. De som sitter på samma stol hela tiden och väntar får inte saker och ting gjorda. Här flyger inga sparvar i luften i munnen på dig.

Mätningen visar närvaro i ordinarie utskott de senaste tio månaderna.

Kristdemokraten Alf Svensson - som liksom Gunnar Hökmark inte ens varit på hälften av mötena i sitt ordinarie utskott - blir lätt upprörd.

– Jag sitter i två utskott och ofta krockar de här utskotten tidsmässigt, säger han.

Det här är ju en mätning av din närvaro i ditt ordinarie utskott. Är det inte det som är det viktigaste?

-- I går, exempelvis, lät jag bli att gå till mitt ordinarie utskott och gick till utrikesutskottet därför att jag ville förkovra mig när det gäller Egyptens märkliga konstitution.

Men miljöpartisten Isabella Lövin, som varit på nittiofem procent av alla sammanträden, säger att det är viktigt att vara på plats.

– Jag vill helt enkelt inte missa någonting. Jag vill inte att de här diskussionerna ska ta form utan att jag är med och delger min bild, säger hon.

Andra säger att det finns många andra saker som är viktigare att göra så att det kommer före utskottsnärvaron?

– Jag har lite svårt att se det. Vi har utskottssammanträden i princip en gång i månaden - det är visserligen då två dagar i följd då och väldigt långa sammanträden - men jag tycker nog att det finns ganska mycket tid utöver utskottstiden där man kan ägna sig åt allting annat, säger Isabella Lövin.

Socialdemokraten Göran Färm - trea på Europaportalens lista håller med

– Du kan inte vara en bra parlamentariker - framför allt inte i lagstiftande utskott - om du inte är med på mötena, säger han.

Näst sist bland de som har sämst närvaro är piratpartisten Amelia Andersdotter och allra sist - överlägset sist - är socialdemokraten Åsa Westlund med bara en femtonprocentig närvaro i miljöutskottet.

Hennes förklaring är parlamentets brist på jämställdhet.

– Parlamentet är utformat för att man ska vara en man i 60-årsåldern med hemmafru, gärna som sköter om det hemma, och jag ser inte riktigt ut så, säger hon.

– Jag har fött tre barn under mina tio år här i parlamentet och det är klart att det resulterar i lägre närvaro. Parlamentet har inte möjlighet att kalla in en ersättare utan jag har fått vara frånvarande, och försökt att göra så mycket jag kan hemifrån, säger Åsa Westlund.

Tillägg augusti 2016: Den här texten från april 2014 har under sommaren 2016 återigen börjat spridas i sociala medier och Ekot vill därför tydliggöra att artikeln är drygt två år gammal.

Undersökningen som artikeln grundar sig på gjordes av Europaportalen och gäller de svenska EU-parlamentarikernas deltagande i möten under 10 månader: 16 maj 2013 till 18 mars 2014. I botten på närvarolistan fanns Åsa Westlund (s) med 15 procents närvaro under de undersökta 10 månaderna. Det kan till största delen kopplas till att hon var föräldraledig 8 månader under 2013.