Reinfeldt: Det tynger att regera

1:01 min

Moderatledaren och statsminister Fredrik Reinfeldt tror inte att valet är förlorat - trots det kärva läget i opinionen. I Ekots lördagsintervju i dag förklarar han varför han tror att väljarna just nu föredrar de rödgröna.

Lyssna på hela Ekots lördagsintervju.

– Ja, det tynger att regera. Det gör det i Sverige, det gör det i Norden, det gör det i Europa. Och det underlättar för en opposition om de inte behöver ge besked. Om inte enskilda partier behöver berätta vad de föreslår och inte heller föreslå något gemensamt.

– Det är inte en metod för att regera Sverige. Det är inte en metod för att ta ansvar, men det är ibland en metod för att människor ska kunna få förväntningar och förhoppningar som sen inte finns grundade i förslag.

– Men underskattar du inte väljarna lite när du tror att de i så fall inte ser igenom det?

– Nej, jag underskattar inte väljarna. Väljarna fattar alltid rätt beslut och är väldigt kloka, men de gör det den 14 september. Väldigt mycket av vår samhällsdebatt förs ju utifrån mätningar som görs via webben eller telefonsamtal som når fram till väljare som inte tycker att det är valrörelse, som inte gått igenom vad de olika partierna tycker, som inte har vägt regeringsalternativ mot varande.

– Min erfarenhet är att efter en valrörelse fattar väljarna väldigt övervägda beslut. Men det är som sagt den 14 september, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.