Reinfeldt: "Vindar från kalla kriget"

1:53 min

Det framtida försvaret diskuteras just nu i Försvarsberedningen. Samtidigt har försvarspolitiken fått kritik. I veckan sade Riksrevisionen att försvaret inte klarar ett väpnat angrepp och att regeringens styrning av försvaret har varit otydlig. Men det är svårt att mäta, anser statsminister Fredrik Reinfeldt.

Lyssna på Ekots lördagsintervju med Fredrik Reinfeldt klockan 12.55 i P1.

– Försvaret övar ju för en uppgift som tack och lov sen inte sker. Det vill säga, vi har inte varit i krig på 200 år och då blir det mycket påståenden och utvärderingar av försvarets förmodade förmåga som vi för diskussionen kring.

– Vi som har haft ansvar är ju säkra på att vi håller på att få en ökad försvarsförmåga. Att vi gör om försvaret som också andra länder gör, det vill säga att det går att använda, att det har modernt materiel. Men det är inte på plats fullständigt och fullt ut ännu, säger Fredrik Reinfeldt i Ekots lördagsintervju i dag.

Riksrevisionen, som har granskat försvarsmakten och regeringens styrning av försvaret i flera år, har levererat besk kritik. Regeringen måste tala om vad de vill ha försvaret till, enligt myndigheten. Dessutom behövs rejäla tillskott i ekonomin för att köpa in materiel.

Moderaterna som tidigare sågs som landets mest försvarsvänliga parti har i regeringsställning varit drivande när det besparingar i försvaret.

Men efter vårens debatt har Moderaterna återigen tagit på sig ledartröjan när det gäller satsningar på förvaret. Inom loppet av tre dagar föreslog försvarsministern tio nya Jas Gripen-plan, en ny ubåt och ett modernare luftförsvar. Denna omsvängning förklarar Fredrik Reinfeldt förklarar det så här:

– Vad är det nu som har hänt? Ja, det är väl uppenbart. Vladimir Putin och Ryssland har ett förändrat beteende som är mycket oberäkneligt, som känns som vindar från kalla kriget, från de europeiska problem vi har haft i generationer med ett mycket aggressivt beteende mot sina grannländer.

– Det handlar inte bara om Ukraina, det är en oro som de sprider i hela vår del av världen. Och för detta måste vi uppenbarligen tänka om och tänka nytt.