Döttrarna drunknade under flykten – nu har Soha fått asyl

2:14 min

Sjuksköterskan Soha Arifi från Syrien som förlorade tre av sina döttrar i Medelhavet när familjen försökte fly till Sverige i oktober har nu beviljats asyl i Sverige. I går kom hon till Arlanda.

Hör mer i dagens Konflikt i P1.

Det var en trött och blek Soha Arifi som anlände till Arlanda tillsammans med sin dotter och syskonbarn.

Trötta efter en lång resa som egentligen började redan för ett halvår sedan i oktober, när de gick ombord på en båt som de hoppades skulle ta dem till Europa.

En båt för max 50 passagerare men som fylldes med 170 människor.

Efter bara tio minuter började båten sjunka. Soha Arifi försökta förtvivlat hålla sina fyra flickor ovanför vattenytan medan havet slukade dem en efter en. Bara den äldsta 10-åriga Sarah överlevde. I havet försvann också Sohas syster. Hon lämnade fyra barn efter sig som Soha har fått tag hand om.

I Alexandra hölls de sedan inlåsta på ett häkte anklagade för att olovligen ha försökt lämna Egypten. Efter en lång oviss väntan, med hot om utvisning men ingenstans att ta vägen har nu Migrationsverket accepterat dem som kvotflyktingar i Sverige där de har anhöriga.

Utmattad efter den tunga resan orkade Soha knappt tänka något när hon klev av planet men hon längtade efter att äntligen få träffa sina systrar.

Kriget i Syrien har nu drivit över nio miljoner människor på flykt - och är snart världens största flyktingkatastrof. Av alla dem som har lämnat Syrien har endast tre procent tagits emot i Europa. De allra flesta finns i grannländerna. Bara i Libanon med en befolkning på fyra miljoner finns över en miljon syriska flyktingar.

Den italienska kustbevakningen har på senare tid rapporterat om att flyktingtrafiken över Medelhavet har ökat igen och det befaras att det kommer att bli mycket värre allteftersom sommaren närmar sig.

Soha Arifi längtar bara efter en sak nu.

– Lugn och ro - det är allt jag vill ha, sade hon, när hon anlände till Sverige.