Var tredje läkare på akuten är olegitimerad

2:07 min

Mer än var tredje läkare på akutmottagningarna är olegitimerad. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort av schemaläggningen på akutmottagningar på drygt 30 sjukhus runtom i Sverige.

Att oerfarna läkare bemannar akuten kan ge sämre vård till patienterna och dessutom längre väntetider. Det säger läkaren Martin Wohlin som forskar och undervisar om akutsjukvård vid Uppsala Universitet:

– Jag tror det förlänger vårdtiderna väldigt mycket. Att det fördröjer, fördyrar och försämrar.

På vilket sätt blir det sämre för patienter då?

– Patienter mår såklart sämre av att vänta på akutmottagningen. Det kan också bli så att kvalitén på vården inte blir lika hög. Det blir inte lika snabbt fattade beslut för de mest sjuka. Och inte lika snabbt insatta behandlingar och utredningar som de behöver, säger Martin Wohlin som forskar och undervisar om akutsjukvård vid Uppsala Universitet.

Den som kommer till en akutmottagning kommer troligen att träffa en läkare som är under utbildning. Det visar vår kartläggning av schemaläggningen en vecka i mars på 32 akutmottagningar runtom i Sverige.

Då var åtta av tio läkare som tar emot patienter på akuten inte färdigutbildade specialister. Och 36 procent, alltså mer än var tredje läkare på akuten, var olegitimerad. Det vill säga en läkare som inte är klar med sin allmäntjänstgöring.

Att det tar längre tid med oerfarna läkare på akuten är något som patienten Lasse Hagman på Visby lasarett har märkt av:

– Man blir väl mottagen av de som jobbar där. Men det tar en otrolig tid att sitta där. I regel får man träffa AT-läkare. De ställer sina frågor och ska sen iväg och prata med någon färdigutbildad läkare. Jag hade hellre haft riktiga, utbildade läkare, säger Lasse Hagman.

När vi har frågat chefer på sjukhusen runtom i Sverige så varierar åsikterna. En del vill ha fler erfarna läkare på akuten. Andra tycker att det fungerar bra med olegitimerade AT-läkare på akuten - bara de får ett bra stöd från mer erfarna kollegor.

Tobias Carlson som är chef för en av akutmottagningarna på Sahlgrenska i Göteborg säger så här:

– Vi är väl i en situation där vi har lite för många oerfarna läkare på akuten.

Ser du några medicinska risker med det?

– Nej, det finns inga medicinska risker. Däremot gör detta att det tar lite längre tid. Därför att ju mer oerfaren man är - desto mer behöver man fråga kollegor, säger Tobias Carlson.