Kraftig ökning av sjuka adopterade hundar

1:22 min

Djursjukhuset i Hässleholm har sett en kraftig ökning av sjuka hundar som i värsta fall måste avlivas. Anledningen är att hundratals skåningar har adopterat utländska hundar som i första hand ser friska ut, men sen kan vara sjuka.

- Jag blir så himla ledsen. Man ser ju på hela hunden att den är trött, sjuk, att den varit med om hur mycket som helst i sitt liv och att den  blivit instoppad i en bur med en massa främmande hundar. Sen kanske den har hamnat hos en snäll och härlig familj som bara vill väl. Men det blir bara så fel och så slutar det med att man får avliva hunden, säger veterinär Åsa Lundin på Djursjukhuset i Hässleholm.

Jordbruksverket har likt Djursjukhuset i Hässleholm upptäckt att fler och fler hundar som adopteras eller importeras från länder som Serbien och Rumänien bär på främmande sjukdomar som i värsta fall är dödliga. De avråder därför från att köpa hundar med okänd bakgrund. 

Men enligt jordbruksverket finns det också många historier om hur hundar kommer in med förfalskade veterinärintyg och felaktiga pass. Och även för de som köper en hund med alla dokument i ordning så kan det uppstå problem. Därför ska man hjälpa hundarna på plats.  Något som Åsa Lundin på Djursjukhuset håller med om:

- Folk måste veta vad de ger sig in på. Känner man att de här fina hundarna i Rumänien behöver hjälp, ja men då finns det lokala organisationer som är bra. Ge pengar dit istället och hjälp dem på plats så att hundarna får ha det så bra som de kan ha det istället för att utsätta dem för stressen och ta hit dem, säger hon.

Jordbruksverket varnar även för att det kan det bli en dyr historia för de köpare vars adopterade hundar blir sjuka eftersom hundförsäkringarna inte gäller för dem.