Mimi Märak poesimästare igen

4:29 min

SM-tvåan från i fjol, Mimi Märak från Jokkmokk, blev för andra året i rad Norrbottensmästare i Poetry Slam. Nu väntar SM-final i Umeå.

– Alltså att skriva poesi det är som att verkligen behöva bajsa, det kommer när det kommer och det är jätteskönt när det är klart. Jag skulle inte säga att det är som att ordbajsa för då står man ju bara och snackar skit men att bara sätta sig och skriva det funkar oftast inte för mig utan det bara kommer och känns det relevant får dem som känns bra höra, säger hon.

Hennes spektrum av såväl djup frenesi som naken skörhet berör. För ett år sedan var hon en hårsmån från att bli svensk mästare i Poetry slam. Och ämnena då var bland andra gruvkritik och syskonkärlek. Men vad som fick publiken att gråta och människor att kasta sig om halsen på henne kan hon idag med ett års distans ändå inte riktigt svara på.

– Jag vet nog inte riktigt, det var det folk behövde höra just där och då, det är ingenting jag kan styra över. Människor kunde väl relatera extra mycket till det just nu och tyckte det var värt att lyssna till. Det är något som ger mig en otrolig självförtroendeboost, att folk tycker det jag säger är viktigt och intressant.

Att det sedan sker i ett tävlingssammanhang tycker hon är dubbelbottnat.

– Det skapar en klasskillnad mellan de duktiga och de "lite mindre duktiga", jag har oftast tillhört de lite mindre duktiga. Intervjuer och att vara nummer ett kan jag vara rätt rejält obekväm i när jag vet att allt det jag gör just nu har jag gjort precis hela livet. Men nu gör jag det tillräckligt bra för att det ska bli uppskattat av omvärlden och plötsligt ser folk mig som en förebild och kan betala mig för att prata om det jag gör. Det är ganska ironiskt med tanke på att jag alltid har sagt det här. Men nu är jag plötsligt en underhållare och då är det jätteroligt. Människor och framförallt brudar får höra alldeles för sällan att det är bra att vi hörs och bra att vi säger det vi tycker.

Men att läsa poesi från en scen och att lyssna till andras dikter är precis det skyddsnät som ungdomar idag behöver, säger Mimi Märak.

– Det ger människor en plattform att lyfta varandra och lyssna på varandra och det är oerhört mäktigt att se hur många ungdomar som är intresserade att berätta vad de tänker och tycker, för vi behöver prata. Och hur många som är intresserade av att lyssna, för vi behöver höra. Man behöver få ha någonting att känna igen sig i, inte bara idoler, vi behöver skyddsnät, man behöver få vara bekväm i sig själv och vi behöver sociala skyddsnät, och jag tycker det här skapar det på ett väldigt bra sätt.

Förutom Mimi Märak kommer Lydia Granbacke, Joakim Jakobsson och Karin Nylund att representera Norrbotten vid SM i Poetry Slam i Umeå den 28-31 maj.