Saab: Vi är redo att bygga ubåtar

1:49 min

Saab tror sig vara redo att bygga framtidens ubåtar åt det svenska försvaret. I dag meddelade Saab att de kan komma att köpa det som tidigare var Kockums varv med verksamhet i Malmö, Karlskrona och Muskö.

Företaget fick förfrågan om att ta över tillverkningen tidigare i år när försvarsminister Karin Enström sade att Kockums inte längre ska ansvara för tillverkningen.

Senast i juni ska Saab meddela om företaget klarar av att tillverka den nya ubåten. Men redan nu säger Saabs vd Håkan Buskhe att han tror att försvarskoncernen kan ta fram en samlad lösning för produktionen.

– Målsättningen, det är att säkerställa att det finns en samlad kompetens. Det är det vi måste hantera och det är det som vi tror kommer att vara möjligt, säger Buskhe.

Saabchefen låter övertygad om att Saab klarar att bygga nya ubåtar. Både den statliga beställaren FMV och nu också regeringen har sagt nej till ubåtar från Kockums, som ingår i tyska Thyssen Krupp.

Det har skurit sig ordentligt mellan svenska staten och Kockums ägare. Därför är Kockums dagar som ubåtsbyggare över. Den viktigaste orsaken är att Kockums tyska ägare har motsatt sig att Kockums exporterar ubåtar. Enligt kritikerna handlar det om att Kockums ägare vill värna exporten av ubåtar från varvet i Tyskland.

I stället har Saab börjat locka över nyckelpersoner med expertkunskaper inom ubåtsbyggande från Kockums, med det uttalade målet att kunna ta över produktionen av ubåtar för det svenska försvaret.

– Rekryteringarna går väldigt bra om jag uttrycker det på det sättet, säger Håkan Buskhe.

En del säger att det här sker under lite kuppartade former. Hur kommenterar du den kritiken?

– Nej, det här är inget kuppartat alls utan det här är en fri arbetsmarknad. Vi har satt ut annonser, ett antal människor har sökt sig till oss och det är ju så arbetsmarknaden ska fungerar.

Om det blir Saab som ska bygga nästa generations ubåtar för det svenska försvaret, var ska de byggas någonstans?

– Det är ju så att själva produktionen finns i Karlskrona i dagsläget och jag tror faktiskt att det är ett väldigt bra ställe att vara på om man ska bygga ubåtar.

Så det är möjligt att ni köper den anläggningen helt enkelt, den i Karlskrona?

– Vi har inga såna diskussioner, det går ju också att titta på möjligheten att bygga något nytt.

Statliga FMV har bett Saab undersöka möjligheterna att bygga nya ubåtar. Om ett par månader ska en rapport vara klar.

I dag meddelade Saab att företaget och Thyssen Krupp har undertecknat en icke bindande avsiktsförklaring om försäljning av det svenska varvet Thyssen Krupp Marine Systems. Partnerna är överens om att under tiden man förhandlar om köpet se till att verksamheten vid varvet bibehålls, skriver Saab i ett pressmeddelande.