EU:s kulturpolitik debatterades

2:47 min

World art day firades igår med en debatt om EU och kultur- och konstpolitik. Vilken betydelse har konsten för EU och EU för konstnären? var frågeställningen. Politiker från fem partier deltog i debatten på Konstakademien i Stockholm.

Det blev en ovanligt livlig debatt om EU och kulturens roll och plats i unionen när kandidater från moderaterna, folkpartiet, miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet möttes. Att kulturen har en viktig roll för att stärka demokratin var kandidaterna överens men sen gick meningarna isär om och hur positionerna ska flyttas fram ytterligare.

Arrangörerna, däribland Konstnärernas riksorganisation, KRO, argumenterade för en mer omfattande kultur- och konstpolitik i EU men det var alla partier utom folkpartiet emot. Marita Ulvskog Eu-parlamentariker för socialdemokraterna:

- Jag tror vi är lite rädda. Det är en försiktighetsprincip. Vår erfarenhet när det talas om kulturpolitik på EU-nivå det är att det antingen handlar om att skapa ett slags maktbygge, europeiskt identitetsbygge, eller att det handlar om kultur på en kommersiell marknad och det är vi inte intresserade av, säger Marita Ulvskog (S).

- Ja, jag tycker det ska finnas mer kulturpolitik inom EU. Vi behöver en både sammanlänkande roll och en gemensam offentlighet med de människor vi delar vår framtid med, säger Jasenko Selimovic (FP).

Det skulle kunna uppnås om det fanns ett gemensamt europeiskt public service som sände ut program från alla EU-länder, föreslår folkpartisten Jasenko Selimovic.

Idag läggs 0,05% av EU:s totala budget på kultur. KRO arbetar för att den ska höjas till 0,5%. Det ställde sig alla partier utom Moderaterna bakom. Socialdemokraterna och miljöpartiet tyckte att pengar kunde tas till kulturen från EU:s omfattande jordbruksstöd.

Det utspel som möttes av mest motstånd från de andra partierna var folkpartisten Jasenko Selimovic idé om att inrätta en central grupp på EU-nivå som ska bedöma vilka kulturprojekt som ska få bidrag. Han menar att kulturbranschen måste proffessionaliseras och kvaliteten höjas. Elitism tyckte vänsterpartisten Dror Feiler om det resonemanget och miljöpartisten Isabella Lövin ifrågasatte hur det skulle fungera i praktiken.

Det hela avslutades med ett symboliskt skenäktenskap mellan konsten och politiken. Konstnären Carolina Falkholt stod brud och med henne vigdes
Sissela Nordling Blanco från Feministiskt Initiativ och till slut även Marita Ulvskog socialdemokrat.