Lite har hänt efter förra larmet om olegitimerade akutläkare

1:46 min

I dag slås larm om att många läkare på akutmottagningarna är under utbildning, men det slogs det larm om redan för 24 år sedan.

Marie-Louise Grenestedt, som då jobbade på Spri slog larm 1990:

– Det är ganska lustigt att se hur lite, ja det kanske har hänt mycket i och för sig men, hur lite skillnad det var då och nu, säger Marie-Louise Grenestedt. Detta var 1990 och vi kom fram till att akutmottagningarna sköttes i stor utsträckning av AT-läkare. De var ensamma i många fall om att ställa diagnoser och undersöka patienterna och det blev inte så lyckat alla gånger.

Marie-Louise Grenestedt kartlade läkarkompetensen på landets akutmottagningar då hon jobbade på Spri, som var Sjukvårdens och Socialvårdens Planerings- och Rationaliseringsinstitut, och anledningen till kartläggningen var missnöje från patienter.

– Det var många klagomål, det var långa väntetider och de tyckte inte att de fick rätt sorts läkarhjälp, säger Marie-Louise Grenestedt att dåtidens akutpatienter uttryckte det.

Utredningen gav upphov till en diskussion, bland annat om att införa traumaläkare efter engelsk förebild.

Och en del hände men tydligen inte tillräckligt.

Marie-Louise Grenerstedt, som numera bor utanför Grebbestad, tycker att det går att göra mycket mer, av egen erfarenhet från sjukhusets akutmottagning.

– Jag har suttit i den situationen och det är klart att jag vet mycket väl att AT-läkarna måste får praktik, men som patient så vill man faktiskt träffa en läkare som är utbildad och som kan diagnostisera och ge den terapi som man behöver. Inget ont om AT-läkare men de har inte erfarenheten, de behöver ha en handledare, säger Marie-Louise Grenestedt.