SSU: Oansvarigt att låta nazister demonstrera på första maj

1:04 min

SSU i Jönköping tycker att polisen är oansvarig och ologisk som låter nazistiska Svenskarnas parti demonstrera på första maj, och att polisen uppmanar folk att inte vara i stan då.

– Vi tycker det är otroligt tråkigt och beklagligt att nazister ska demonstrera på vår dag. Det fråntar ju Jönköpingsbornas möjlighet att uttrycka sin demokratiska rättighet att demonstrera på första maj, säger Adrian Ericson som är distriktsordförande för SSU Jönköpings län.

Jönköpingspolisens beslut att låta Svenskarnas parti demonstrera på första maj har väckt mycket kritik. Polisen gav tillstånd till en liknande demonstration förra året. Då greps åtta personer och ett 30-tal omhändertogs för bland annat våld mot tjänsteman och flera fall av misshandel.

Många undrar nu varför polisen gett nazisterna tillstånd att demonstrera på just första maj.

– Det finns 364 dagar till på året då man kan låta nazisterna demonstrera någonstans. Varför då lägga det på vår dag och faktiskt äventyra folks säkerhet? säger Adrian Ericson.

Mats Rosenqvist, poliskommissarie Jönköpings län, tycker att det är olyckligt om folk trott att polisen uppmanat allmänheten att inte demonstrera eller hålla sig undan nazisterna.

– Vi som tillståndsgivare kan inte gå in och peka och säga "Ni får inte demonstrera i dag, men i morgon går bra", säger Mats Rosenqvist.