M: 1000 ungdomsjobb skulle försvinna med S politik

1:22 min

I Uppsala skulle över 1000 jobb för unga försvinna om Socialdemokraternas förslag om höjda arbetsgivaravgifter för personer under 26 år skulle genomföras, hävdar Moderaterna. Men Socialdemokraterna sågar siffrorna.

Det är Moderaterna som i en riksomfattande kampanj går till attack mot Socialdemokraternas höjningsförslag när det gäller arbetsgivaravgifterna för unga. I Uppsala presenterades i dag de lokala siffrorna över jobb som enligt partiet riskerar att försvinna, av bland andra riksdagsledamoten Marta Obminska.

Moderaterna säger att siffrorna de tagit fram över jobb som riskerar att försvinna till följd av Socialdemokraternas politik på den här punkten, är framräknade av Riksdagens utredningstjänst och därmed objektivt beräknade.

- Vi vill berätta vad ett eventuellt maktskifte skulle innebära för jobben för ungdomar i Uppsala, säger Marta Obminska.

Vad skulle det innebära?

- I Uppsala kommun skulle 1114 jobb vara i fara, och i länet 1718 jobb. Och just ungdomsjobben är de allra viktigaste tycker vi.

Enligt moderaterna skulle drygt 1000 jobb för unga riskera att försvinna i Uppsala och ytterligare runt 600 i övriga kommuner i Uppsala län.

Från Socialdemokraterna svarar riksdagsledamoten Agneta Gille från Uppsala att Socialdemokraternas förslag innebär en fördel genom att det blir en lägre arbetsgivaravgift enbart för arbetslösa ungdomar, och inte för alla ungdomar:

- Vi har ett större stöd till de arbetsgivare som anställer arbetslösa ungdomar. Då får vi en åtgärd som är riktad till de arbetslösa - inte ett brett stöd till hamburgerrestauranger och kedjor som tar hem vinster. Det här är ett branschstöd till framför allt hamburgernäringen, som i alla fall skulle haft alla dessa ungdomar anställda. Jag tror inte en sekund på de här siffrorna, säger hon.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se