Toppkandidat: EU-skeptiska partier måste motverkas

1:17 min

Partier som är skeptiska till EU tros gå starkt framåt i parlamentsvalet i maj. Det bästa sättet att motverka dessa partier är att bemöta deras politiska lögner. Det säger EU-parlamentarikern Guy Verhofstadt, ledare för de liberala partierna i EU.

– Deras argument är rena lögner. Hur kan vi lösa klimatförändringen genom att dra oss tillbaka bakom nationella gränser? Hur kan vi lösa problemen med finansiella produkter och finanskrisen som kom från andra sidan Atlanten? Med 28 olika nationella regelverk? Omöjligt, säger Guy Verhofstadt i en intervju med Sveriges Radio.

Enligt Verhofstadt är de flesta av dagens politiska problem internationella och går över gränser. Därmed har de EU-skeptiska partiernas politik fel, menar han.

I stället behövs snarast en mer gemensam politik på flera områden inom EU, menar Guy Verhofstadt. Det som politikerna måste göra nu är att tydligt föra fram det budskapet för att vinna debatten, menar han.

– Problemet är att ingen gör det. Folk säger att den allmänna opinionen inte håller med. Men det är upp till politikerna att skapa en vision, säger han.