Krav på Löfven att backa från skolutspel

1:53 min

Utbildningsminister Jan Björklund kräver nu att S-ledaren Stefan Löfven tar avstånd från Socialdemokraternas i Skånes krav på att det fria skolvalet ska avskaffas, som Ekot berättade om i morse. Enligt Jan Björklund handlar det om socialisering.

– Detta är den mest långtgående maktöverföringen från medborgare och föräldrar till kommunalråd och byråkrater som föreslagits under mycket lång tid i Sverige, säger Jan Björklund.

– Det här är ett rent socialistiskt förslag. Nu måste Stefan Löfven entydigt och snabbt ta ett väldigt tydligt avstånd från detta, fortsätter Björklund.

Socialdemokraterna i Skåne beslutade på sin distriktskongress i helgen att driva att det fria skolvalet slopas. Föräldrars rätt att välja skola har lett till försämrade resultatet och segregation, anser partidistriktet.

– Det här är ett uttryck för en stor frustration som finns över Björklunds skola, där skolan blivit en marknad och där skolresultatet ständigt faller, säger Niklas Karlsson, ordförande Socialdemokraterna i Skåne.

Men Socialdemokraterna centralt tar avstånd från Skånedistriktets linje. Det fria skolvalet ska inte avskaffas, enligt Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Ibrahim Baylan.

– När det handlar om partiets politik centralt har vi slagit fast den på partikongressen. En enig partikongress vill behålla det fria skolvalet, även om vi ser att det finns negativa konsekvenser vid sidan av de positiva, säger han.

Enligt Baylan räcker det med att ställa krav på att skolor exempelvis har etableringsavtal med kommunen och krav på att skolor inte får öka segregationen.

Men Jan Björklund befarar ändå att det fria skolvalet kan stoppas.

– Socialdemokraterna i Skåne är ett mycket stort partidistrikt. De tycker nu samma sak som Vänsterpartiet. Det är mycket starka krafter i den rödgröna grupperingen som vill gå i socialistisk riktning, säger utbildningsminister Jan Björklund.