P1-MORGON ONSDAG 16 APRIL

Debatt: Är en röst på Fi bortkastad?

12 min

Med en ledare i tidningen ETC försöker Göran Greider blåsa nytt liv i debatten huruvida en röst på Fi är en röst i sjön. Han får medhåll av Daniel Suhonen, chef för fackliga tankesmedjan Katalys, som likt Greider hellre ser att Fi:s väljare taktikröstar på de rödgröna. Gudrun Schyman, en talespersonerna för Fi menar att man demokratiskt sett är ute på tunn is.

– Jag tycker att det är ett förakt för demokratin om jag ska vara ärlig, sa Gudrun Schyman (FI) i P1-morgon.

Det var stundtals hätsk stämning när Daniel Suhonen, chef för fackliga tankesmedjan Katalys, och Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ debatterade i P1-morgon. Frågan gällde huruvida en röst på Fi är bortkastad och istället skulle kunna göra mer nytta för det rödgröna lägret.

– Var och en måste få rösta som de vill. Sedan måste man även vara taktisk och smart, sa Daniel Suhonen.

Daniel Suhonen sa att med tanke på Fi:s valresultat i de två riksdagsvalen riksdagsvalen (knappt 0,7 procent 2006 och 0,4 procent 2010) finns det en stor risk att partiet hamnar utanför riksdagen även i år. Han ser hellre då att väljarna taktikröstar för att få till stånd ett maktskifte. Fi:s partiledare Gudrun Schyman kallade det för en "konstig historiesyn".

– Vi har ju utvecklat demokratin med nya partier hela tiden. Ett lysande exempel är ju Miljöpartiet som tog sig in i parlamentet med en dimension som de då existerande partierna inte förmådde att omfatta, det vi i dag kallas för hållbarhet.

Här menar Schyman att Fi kan bidra med en ny politisk dimension av jämställdhet och respekt för mänskliga rättigheter. Hon förklarade att samma debatt förts vid tidigare riksdagsval och att många väljare då valde att istället lägga sina röster på rödgröna.

– Resultatet blev en borgerlig regering och rasister i riksdagen, men inga feminister, sa Gudrun Schyman.

Mot slutet av debatten tände det till rejält och Gudrun Schyman kritiserad starkt Daniel Suhonens tes om bortkastade röster.

– Demokrati har vi ju för att vi alla ska få göra våra röster hörda. Det är väldigt förmätet att säga till människor att man kastar bort sina röster när man röstar på det man faktiskt tror på.

Daniel Suhonen:

– Om det är så att man får en procent i riksdagsvalet och vi får en borgerlig regering med Jimmie Åkesson som vågmästare är det en bortkastad röst, åtminstone om man är feminist.