Försvarets materielverk klarar inte sparkrav

1:39 min

Försvarets materielverk, FMV, kommer inte att klara de kostnadsminskningar på 760 miljoner om året, från och med nästa år, som regeringen beslutat om. Det skriver Statskontoret i en ny rapport.

 Toni Eriksson, kommunikationschef på FMV, tycker att det finns fullgoda skäl till att man inte når målet i tid.

– Statskontorets rapport handlar ju om den gemensamma uppgift som FMV och försvarsmakten har att ställa om hela försvarslogistiken, så jag tycker inte att det är konstigt att vi har problem med en ganska tight tidsplan, säger han.

Inköp, materiel, teknik och tjänster till försvaret, den så kallade logistiken, har under lång tid skötts av både Försvarsmakten och FMV. Men regeringen vill genomföra en effektivare och billigare modell genom att föra över försvarsmaktens delar till FMV.

Hittills har cirka 1 700 årsarbeten överförts och nästa år blir det ännu fler. Effektiviseringen ska ge besparingar på 760 miljoner om året, med början nästa år. Pengarna ska överföras till förbanden.

Statskontoret har fått i uppdrag att följa den här omställningen och rapportera fortlöpande till regeringen. I den andra delrapporten, som presenterades i går, skriver Statskontoret om brister i samordning och effektiviseringsarbete och att besparingarna är mycket osäkra.

Tidigast i slutet av 2016 räknar FMV med att kunna sänka kostnaderna med 640 miljoner. Det är alltså två år för sent och 120 miljoner för lite. Dessutom osäkert om det håller på sikt.

Men Toni Eriksson på FMV, är övertygad om att det kommer att gå.

– Vad vi nu gör är att vi sätter oss och noggrant läser igenom den här rapporten och sedan kommer det kanske en fråga från regeringen, där vi då säger vad vi tycker. Och vad vi tycker, det är att i grunden är vi positiva till det Statskontoret säger.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sverigesradio.se