Debatt: Är det okej att skoja om nattvarden?

8:28 min

Många kristna har upprörts av Icas senaste reklamfilm eftersom den påminner om nattvarden. I P3 Nyheter med Karlsten hör du två kristna med olika tankar om filmen debattera vad som är okej och inte.

Malin Ekelund är kristdemokratisk debattör och i dagens P3 Nyheter med Karlsten möter hon Samuel Varg från Linnéakyrkan i Göteborg för att debattera reklamfilmen som upprört.

– Jag kände mig väldigt illa berörd när jag såg den här filmen hemma i soffan. Alltså, det är okej att skoja om kristendom till en viss mån men nattvarden är en väldigt central del av kristendomen och det är faktiskt över gränsen att skoja om.

Samuel Varg från Linnéakyrkan i Göteborg tycker att filmen är rätt harmlös.

– Jag tycker att man måste kunna skämta om saker för att också kunna ta dem på allvar. Jag hör vad Malin säger men förstår ändå inte riktigt vad som är så illa. Om vi börjar diskutera vad som går att skämta om och inte är vi plötsligt på djupt vatten.

Malin menar att vad som är problemet i filmen är att det drivs med människor och med något som för många kan vara betydelsefullt.

– Att bagatellisera och inflika sexism i något som för många är väldigt viktigt är helt enkelt inte okej. Humor är en sak men att göra människor ledsna är inte bra eller okej. Humor är kraftfull och användningsbar men man ska faktiskt skämta med hjärta.

Icas presschef har i efterhand sagt att filmen väckte reaktioner som Ica inte var beredda på och att det är uppenbart att Ica hade för lite kompetens inom området. Ett uttalande som Samuel Varg tycker är fegt.

– Det är att böja sig för mycket om man ber om ursäkt för ett skämt. När serien Southpark gjorde ett avsnitt om terrorattentaten fick de också kritik men sa då att om man inte kan skämta om händelsen ger man efter för terroristerna och låter dem på ett sätt vinna. Och det tycker jag också är en poäng här, att man måste kunna skämta om allt.


Vi fick många kommentarer på SMS som du kan läsa här:

Emelie:

– Allvarligt talat, jag sitter och lyssnar på när ni pratar om Icareklamen men jag förstår verkligen inte vad det hemska är? Jag dömer inte dom kristna, alla får tro på vad dom vill men kan ni förklara tydligare vad som är kränkande reklamen?!

Jonas:

– Man ska kunna skämta om allt! För ingenting spelar någonsin någon roll.

Anonym:

– Det känns inte som ICA skämtar om det religösa utan om Cindys ohyfs? Jag vill hävda att dom påminner om varför vi firar påsk, om det är oblater eller bröd eller för den delen vin eller påskmust bör vara strunt samma.

Erik:

– Jag anser att man kan skämta om religion som man vill, anser även att all religion borde avskaffas, finns inget som har orsakat så mycket död, lidande och misär som religion.

Sara:

– Harmlöst skämt, inte värre än en Norgehistoria.

Henrik:

– Alla måste tåla att bli drivna med, är de så osäkra i sig själva att dom inte tål det borde dom ta tag i det problemet istället för att skrika om hån. Vem bestämmer annars vad och hur det ska vara ok att skämta om inte allt är tillåtet? Vill vi leva i en sån värld där någon skall ha tolkningsföreträde på det?

Anonym:

– Det är roligt att det kan bli så stort. Vi muslimer blir varje dag utsatt för dessa saker. Men det är typ ingen som bryr sig och det blir aldrig en nyhet. Speciellt när dom gjorde film som skulle föreställa vår profet. Den gjorde dom bara för provokationen. När det gäller religion så tycker jag att man ska låta det vara. Allt annat som finns i världen som man kan skämta om finns fortfarande. Men att hoppa på religioner och skämta om dom när man själv inte är troende. Tycker jag är helt fel. För dom vet inte hur mycket man skadar dom som verkligen tror starkt på sin tro.

Anonym:

– Självklart ska man kunna skoja om nattvarden? Vem kan avgöra vad inom religion som en person inte kan bli kränkt av? Jag kan överhuvudtaget inte förstå varför någon skulle ta illa vid sig av en sån reklam. I modern tid dessutom? Det är synd att vi bor i ett samhälle där alla olika människor idag blir kränkta av allt

Peter:

– Jag är kristen och nattvarden är själva grundstenen i min tro och tron är det viktigaste i mitt liv. Givetvis blir jag då sårad om man förlöjligar det.

Sara, präst i Svenska kyrkan:

– Vad är det egentligen som drivs med i reklamen? Är det inte okunskapen hos svenska folket om nattvarden som anledningen till att vi firar påsk? Det är ju hon som gör bort sig i reklamen ej de två som påminner om varför vi äter tillsammans. Å nej, de citerar ej exakt Bibeln eller det prästen säger när vi firar nattvard eftersom dessa ord, de så kallade instiftelseorden i de flesta kyrkor endast får sägas av prästen. DET är väl respekt?! Jag uppskattade reklamen.

Laila:

– Det är inte okej att skämta om vad som helst! Klart att man KAN, men det gör det inte okej. Bra humor sparkar inte neråt utan uppåt och här i sverige är en kristen person sällan i överläge. Jag är kristen och man får utstå många kommentarer och skämt. Jag älskar ändå skämt om Gud och tro, men inte om de känns hånfulla. Har inte sett reklamen i fråga så kan inte uttala mig om just den men jag skulle önska att folk tänkte ett extra varv när de skämtar om tro

Anonym:

– Tack för en intressant debatt. På samma sätt som rätten måste finnas att skämta om allt som måste rätten finnas att säga ifrån ifall man tar illa vid sig, klart Ica har ett ansvar att tänka om det fanns en chans att människor skulle ta illa vid sig (extra viktigt ur deras synvinkel då det är en reklam). Frågan är vilket perspektiv skämtet har, att Ica-Jerry kunde skämta om sig själv och sin funktionsnedsättning är en bra riktlinje, där kom skämtet från insidan och inte förlöjligande utifrån...