Varnhems Klostercafé öppnar igen

1:20 min

Efter ett turbulent år med upprörda känslor och en utköpt arrendator öppnar Varnhems Klostercafé upp igen - nu i Skara pastorats regi.

– Vi har en längre tid funderat på vad man kan göra med den här fina platsen och då var en av de sakerna hur vi kan knyta kaféet närmare församlingen, säger diakon Åsa Wikman.

Efter att arrendatorn Lena Svedung drivit cafét i fyra år sades hennes arrendeavtal upp. Uppsägningen blev en rörig historia som slutade med att Skara Pastorat fick betala ett skadestånd på 475 000 kronor till Lena Svedung.

– Det har inte alls varit roligt. Vi ville aldrig såra någon, men arrendatorn hade ett års arrende så bestämde vi oss för att inte förnya. Vi kände att det här var något som vi verkligen ville göra. Vi ville göra något mer utav det här.

Efter det var tanken den diakonala verksamheten Refugium, något som inte heller blev av.

– Det blev för komplicerat eftersom Refugium var så hårt knutet till de arbetslösa och vår tanke har aldrig varit att arbetslösa skulle driva kaféet. Därför valde vi att sätta Refugium helt vid sidan av. Det finns ingen från Refugium som jobbar i kaféet, säger Åsa Wikman.