Ica stoppar kritiserad reklamfilm om nattvarden

0:46 min

Ica stoppar nu sin reklamfilm om nattvarden på grund av all kritik.

– Eftersom vi då omedvetet sårat människors trosuppfattning mitt i en för kristna viktig högtid så väljer vi att ta tillbaka filmen nu, säger Ola Fernvall, presschef på Ica. 

Det ska ni göra alltså?

– Den kommer sluta sändas inom ett dygn.

Nattvarden och en naken kropp - det var en kombination som fick bägaren att rinna över för kristna runtom i landet. Kristna tidningen Dagen har fått in samtal från upprörda personer och på Ica:s Facebookside har ett trettiotal skrivit vad de tycker om reklamen, de allra flesta är kritiska.

– Att nån skämtar på bekostnad av det som är heligt för mig, det känns liksom inte bra, så säger Sara Beardsall från Helsinborg som skrev på sociala medier att livsmedelskedjan borde gå ut med en ursäkt. Hon tycker att Ica har gjort narr av nattvarden.

– Att i reklamen prata om det som att det är nånting äckligt; vaxa ryggen, kroppen är fel och sådär, det känns inte bara främmande, det känns faktiskt sårande.

Andra reagerar ännu starkare och säger att de nu tänker bojkotta affären. En anmälan om att filmen förlöjligar heliga handlingar inom kristendomen har trillat in till Reklamombudsmannen men det finns även de som tycker att folk överreagerar, såhär skriver prästen Sara i vårt kommentarsfält:

"Vad är det egentligen som det drivs med i reklamen? Är det inte okunskapen hos svenska folket om nattvarden som är anledningen till att vi firar påsk?"

Men nu så har kritikstormen lett till att reklamfilmen slutar sändas. Såhär säger Ola Fernvall, presschef på Ica:

– Vi vill även i fortsättningen göra filmer som liksom tar upp aktuella ämnen, som speglar Sverige och engagerar. Men filmer om religion mitt i en religiös högtid är kanske inte nånting som vi kommer göra i fortsättningen.