Dålig respekt för skoterförbud i fjällen

1:51 min

Naturbevakare Lars Olsson skräder inte orden när han pratar om den dåliga respekten för skoterförbud i den norrbottniska fjällvärlden. Nöjeslystnad och korttänkthet förstör chansen till att få behålla en fjällvärld och vildmark värd namnet, menar han.

I Abisko nationalpark och Kebnekaisefjällen råder skoterförbud. Bland annat länsstyrelsens naturbevakare utövar tillsyn, bland dem Lars Olsson, i dag på plats i Kebnekaisefjällen för att jaga skoterförare som kör i områden med restriktioner.

– Den här vintern har det varit en väldig körning i fjällen och vi måste försöka få stopp på det här om vi ska ha kvar någon vildmark av rang när våra barn växer upp.

Lars Olsson menar att det inte minst i Malmfälten är ett stort problem med befolkningens förkärlek till skoterkörning.

– Stan är så torftig att det inte finns något att göra.  Det är skogen och fjällen som gäller, folk tjänar pengar och varenda människa har en ny dyr skoter, som går att köra överallt. Och det gör man också...

Konskekvenserna av den bristande respekten för skoterförbud är stora, menar naturbevakaren.

– Det är en störning för alla djur. På kalfjället trycker det undan allt liv, inte ens riporna finns kvar. Det här blir ett problem för rennäringen och för alla rovdjur.

Lars Olsson är bekymrad men hoppas att dryga böter och ordentlig tillsyn kan hjälpa.

– Skoterförarna är vanliga, hyggliga människor som inte tänker sig för. Och så är det förstås kul att köra en skoter med 150 hästkrafter.

Senast igår bötfällde Lars Olsson fem norrmän som körde skoter i förbjudet område.

– Det är klart att de inte blir glada, men de får skylla sig själva.