Motion och livsstil

Poppis med öppna träningsgrupper på nätet

7:10 min

Sociala medier har gjort det enklare att träna i grupp. Nätet är numera fullt av grupper för folk som vill träna tillsammans. Anledningarna är flera, de är gratis och öppna, man kommer och går som man vill.

En av alla öppna träningsgrupper som finns är B.A.B.Y Runners Team i Östersund. Sofie Rundqvist fick syn på gruppen på nätet.

– Jag hittade gruppen via Instagram och såg att de träffades på torsdagar så det är första gången jag är här, jag vill komma igång med springningen,  säger Sofie Rundqvist.

Så det var sociala medier som gjorde att du kom igång med träningen?

– Ja, så är det.

B.A.B.Y Runners Team är en av alla öppna träningsgrupper som finns på nätet. Trots namnet riktar den inte in sig mot småbarnsföräldrar utan det är en grupp med inriktning mot löpning för enbart för kvinnor. Det är en öppen grupp och det finns inga krav på förkunskaper. Vem som helst kan komma och tränar utifrån sina förutsättningar.

Just den här gruppen är en del av ett rikstäckande nätverk och likadana springgrupper finns på många orter runt om i Sverige, i Östersund träffas man en gång i veckan i Badhusparken.

Å precis som i de flesta andra träningsgrupper på nätet så kostar det inget att vara med. De flesta grupper har inte som syfte att tjäna pengar utan hitta träningssugna kompisar, peppas och få gemenskap.

Helena Persson Einarsson och Lotta Bergstrand startade östersundgruppen på Facebook i januari med noll medlemmar nu har 246 personer anslutit sig.
Hur kommer det sig att ni blivit så många på så kort tid?

– Man vill hitta en gemenskap och någon att träna med och man vill kanske inte betala flera hundra för att gå på gymmet, jag tror man vill hitta enkelheten i att komma ut. Det ska vara enkelt och lättillgängligt, då blir det roligt, säger Helena Persson Einarsson, en av initiativtagarna till B.A.B.Y Runners i Östersund som är en av alla öppna träningsgrupper som finns på nätet.

Nätgrupperna blir ett sätt att engagera sig inom ett specifikt område utan att behöva gå med i en förening och fyller ett behov vi har av att organisera oss, tror Fredrik Wass som är kommunikationsrådgivare och har följt trenderna på nätet och i medievärlden.

– Jag tror att träningsgrupperna på nätet fångar upp behovet vi har av att organisera oss och det fångar också upp föreningskänslan och det starka föreningsliv vi har en tradition av i Sverige, säger Fredrik Wass.

Om det finns risk för att de här sättet att organisera träning på något vis konkurrerar med föreningslivet finns det inget klart svar på. Men enligt Fredrik Wass kan man åtminstone se att utvecklingen av föreningslivet stannat av i Sverige.

– Jag har kollat på statistik som visar att utvecklingen av föreningslivet har stannat av och står ganska still. Förändringen har skett de senaste tio åren och innan dess så skedde det en ganska kraftig minskning av antalet föreningsaktiva. Att engagemanget tar sig andra former det signalerar någonting i varje fall, man kan se samma sak inom partipolitiken. Det är många som är politiskt aktiva men det kanske inte betyder att de är med i ett politiskt parti utan de kanske är med och engagerar sig i en sakfråga och det är lite samma sak med träningsgrupperna på nätet, säger Fredrik Wass.