KU: Någon av dem ljuger

1:32 min

Fredrik Reinfeldt blir den sista i raden att utfrågas av riksdagens konstitutionsutskott, KU tänker inte göra några fler försök att höra förra näringsministern Maud Olofsson.

Konstitutionsutskotts ordförande Peter Eriksson höll dagens utfrågning av statsminiter Fredrik Reinfeldt angående Nuon affären. Enligt honom är det numera ingen mening att kalla förra näringsministern Maud Olofsson ännu en gång.  

– Vi kom fram till att det inte blir meningsfullt att fråga henne en ytterligare gång. Då måste vi kanske kalla in statsministern igen, om det kommer en ny uppgift, säger Peter Eriksson.

Utfrågningen av statsminister Fredrik Reinfeldt (M) handlade främst om hur ärendet beretts i regeringskansliet, innan Maud Olofsson gav klartecken till Vattenfall att köpa Nuon för 89 miljarder kronor.

En sådan beredning kan antingen ske på tjänstemannanivå, statssekreterarnivå eller av ministrar. Enligt finansminister Anders Borg verkar det dock inte ha skett något samråd alls när det gäller fallet med Nuon, även statsminister Fredrik Reinfeldt bekräftar detta under dagens utfrågning.

Anteckningen som gjorts på näringsdepartementet om att Maud Olofsson ska ha informerat de tre andra partiledarna förblir motsagd av statsministern. Peter Eriksson konstaterar att KU troligtvis aldrig får veta vem som talar sanning.

– Här är det uppenbart så att någon av personerna inte säger sanningen, utan säger något som är felaktigt. Deras berättelser går inte ihop, säger Peter Eriksson.

Under dagens utfrågning var Fredrik Reinfeldt noga med att framhålla att det underlag som näringsminister Maud Olofsson tagit fram inte var problemet.

– Själva underlagsarbetet var gediget, det var den bedömning som de flesta gjorde, och som en enig styrelse i Vattenfall baserade sitt beslut på.