Skjuter upp miljonbetalning till Gröna fonden

2:26 min

Sverige har blivit en bromskloss i uppbyggnaden av den stora Gröna Fond som ska hjälpa fattiga länder mot miljöhot. Det säger Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson Matilda Ernkrans med anledning av att regeringen av besparingsskäl skjuter upp betalningen av 300 miljoner kronor till den Gröna Fonden.

I höstas, på en miljökonferens i Warszawa, lovade Sverige och miljöminister Lena Ek att betala i år säger Matilda Ernkrans.

Miljöminister Lena Ek, Centerpartiet, låter hälsa via sin pressekreterare att hon inte vill svara på några frågor om det här.

Det är moderaterna som har drivit igenom sin vilja att av besparingsskäl skjuta upp betalningen av 300 miljoner till Gröna Fonden. För Lena Ek och Centerpartiet är det en svår prestigeförlust. Så här sa hon inför miljömötet i Warszawa i höstas.

– Jag tycker att det är bra att kunna åka till Warszawa och kunna säga att Sverige bidrar, första året med 300 miljoner. Det är en väldigt viktig signalfråga.

Den viktiga signalen som miljöminister Lena Ek och Sverige gav i Warszawa gäller alltså inte längre. Sverige tillhör numer gruppen rika länder som avvaktar uppbyggnaden av den stora Gröna Fonden. Den utlovades av de rika länderna som ett resultat från Köpenhamnskonferensen 2009 och ska hjälpa fattiga länder mot miljöhot.

Den Gröna Fonden ska från år 2020 ge cirka 700 miljoner kronor per år till miljöhot i fattiga länder.

Den blir lika stor som hela Världsbanken och det finns redan en lång lista på konkreta åtgärder, till exempel skyddsvallar mot stigande havsvatten-nivåer i Bangladesh.

Den Gröna Fonden har olikt andra internationella hjälporgan sitt säte i Sydkorea och hälften av styrelseledamöterna är från fattiga länder och hälften från rika. Strävan efter jämställdhet är också stor och chef är en tunisisk kvinnlig nationalekonom.

Klartecken till stöd för den Gröna Fonden har lämnats från flera andra nationer som Tyskland och Norge. Men Sverige haltar nu efter genom att regeringen nu sviker sitt löfte att betala 300 miljoner kronor i år.

– Det som den svenska regeringen gör nu är ytterst allvarligt. Sverige bli ytterligare ett land som backar från sina åtaganden i de internationella klimatförhandlingarna. Det är verkligen inte vad världen behöver, kommenterar Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson Matilda Ernkrans.