Lågt intresse för EU-valet bland landets skolor

2:18 min

Förra året avsatte regeringen 60 miljoner kronor för att öka valdeltagandet till Europaparlamentet. En del av pengarna gick till att ge skolor möjlighet att ordna egna skolval till EU-parlament.

Hittills har intresset för att hålla skolval till EU varit lågt på Sveriges högstadie- och gymnasieskolor. Av landets drygt 4 000 skolor har bara ett hundratal anmält sig.

Vet ni om er skola kommer att hålla ett skolval till Europaparlamentet?

– Jag vet inte, jag har faktiskt igen aning, säger Sofia Leine, 17 år.

– Jag tror faktiskt det, det har jag hört i alla fall, säger Ebba Ahlgren Cederlöf.

Långt ifrån alla skolor håller skolval till Europaparlamentet. Hittills har bara 164 skolor av drygt 4 000 skolor i hela Sverige anmält sig, något som kan jämföras med förra riksdagsvalet där runt 1 500 skolor arrangerade egna skolval.

Det är första gången som skolor ges möjlighet att hålla skolval till EU-parlamentet.

Henrik Karlsson, projektledare på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, tror att det finns flera olika skäl till att så få skolor valt att anmäla arrangera EU-skolval.

– Delvis när vi är ute och pratar om det så finns det en viss självklarhet att vi ska delta i höstens val och arrangera saker inför höstens riksdagsval, men det är mindre självklart att göra något inför EU-valet. Det kan bero på saker som tidsbrist, att man inte riktigt vet hur man vill göra eller på ointresse, säger Henrik Karlsson.

Valdeltagandet till Europaparlamentet är lägre än till riksdagsvalen och därför avsatte regeringen förra året pengar för att höja valdeltagandet.

Något som på sikt kan få fler att rösta är just att låta elever få engagera sig i EU-frågor och träna på att rösta i valet. Det säger Alice Bah Kuhnke, generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

– Vi vet att de frågor man tar beslut om i Bryssel, europeiska frågor, är viktiga för unga. Vi vet att de är engagerade i demokratifrågor, i miljöfrågor, i invandringsfrågor och i ekonomiska frågor. Det är en enorm möjlighet att få jobba med de här frågorna, brottas med dem och diskutera dem och sedan ta ställning kring och öva på att rösta, säger Alice Bah Khunke.

Förstagångsväljaren Ebba Ahlgren Cederlöf tycker att det är bra att skolor håller skolval till Europaparlamentet.

– Det är väl bra att man har för då uppmärksammar man valet. Jag vet inte ens om jag skulle veta om att det var val annars, säger Ebba Ahlgren Cederlöf.