Skåne

Påskvärmen farlig för hundar i bil

1:33 min

Med värmen kommer också larmen om hundar som inte mår bra i varma bilar. Redan på förmiddagen i går hade polisen i Skåne fått in två larm.

En som är medveten om riskerna är Susanne Körlof från Tomelilla som sällan lämnar sin hund Buster i bilen.

– Ja, det är något som vi är medvetna om och tänker på alltid. Han är inte kvar i bilen särskilt ofta, säger hon.

Tror du att det är ett problem det här att folk inte inser hur snabbt det kan bli varmt i en bil?

– Ja, det tror jag. Jag tror inte alla tänker på det, säger Susanne Körlof.

I går var det en varm och solig påskafton, och det märktes hos polisen i Skåne Redan under förmiddagen hade ett par larm kommit in.

– Vi hade ett ärende i Vellinge och ett uppe i Åhus, säger Jimmy Modin, presstalesman på Skånepolisen.

Vad är det de som larmar har reagerat på?

– Ofta är det att de själva känner av att det är varmt och så ser man en hund som är instängd i en bil. Hunden kanske ser stressad ut eller ligger stilla.

När polisen får in ett larm om en hund som verkar fara illa i en varm bil försöker de i första hand få tag på bilägaren. Lyckas inte det åker de ut till platsen och får i värsta fall slå sönder en ruta för att rädda djuret.

Temperaturen stiger snabbt i en bil. När den är en bit över 40 grader behövs bara 20 minuter för att hunden ska få livshotande skador.

– För hundarna kan det vara livsfarligt. Även om en bil står i skuggan i strax under 20 grader så går det att komma upp i 40 grader relativt fort, säger Jimmy Modin.

Är det ett brott att lämna en hund i en varm bil?

– Om man som ägare har lämnat hunden i en alltför varm bil och det går att visa att hunden har lidit, så går det att dömas för djurplågeri.