SKL: Fler händer behövs i vården

2:28 min

Det kommer att behövas omkring 225 000 nya medarbetare i vården och omsorgen de närmaste tio åren, spår Sveriges kommuner och landsting i en ny långtidsprognos.

Störst blir behovet av undersköterskor i äldreomsorgen där mer än fjärdedel av medarbetarna beräknas gå i pension.

16-åriga Charlotte Abrahamsson Kwetczer provar just nu på att jobba inom äldreomsorgen.

– Det är jätteroligt och inspirerande, fast det kan vara tufft också hur man ska bete sig om de äldre mår dåligt, säger hon.

Kan det vara något för dig att jobba inom vården?

– Ja, det skulle det kunna vara, det är roligt att kunna hjälpa folk.

Det jobbar ungefär en halv miljon människor inom vård och omsorg nu. Men många av dem ska gå i pension samtidigt som behoven ökar, bland annat med fler äldre att ta hand om.

– Undersköterskor i äldreomsorgen är den största gruppen, men vi behöver fler läkare och sjuksköterskor. Vi behöver fler administratörer för det börjar komma tillbaka i vården allt mer och vi behöver fler socialsekreterare, så vi behöver folk på hela fältet och i hela landet, säger SKL:s vd Håkan Sörman.

Enligt prognosen måste det anställas cirka 225 000 personer fram till år 2023, det är fler än vad man trott tidigare. Till exempel behövs 129 000 undersköterskor eller vårdbiträden, 38 000 sjuksköterskor och 12 000 läkare.

Håkan Sörman säger att det finns mycket som de som arbetsgivare kan göra för att locka till sig nya medarbetare.

– En del handlar om hur vi jobbar med karriärmöjligheter, det vill ungdomarna att det ska finnas.

Handlar det om lönen?

– Delvis. Det handlar om löneutvecklingen vartefter i arbetslivet och har man inte några karriärvägar att tala om blir det svårt att ha en löneutveckling som man tycker är bra, det är en utmaning vi har.

Andra saker som kommuner och landsting måste göra, enligt SKL, är att använda nuvarande personal på nya sätt, till exempel att en del sjuksköterskor gör arbetsuppgifter som tidigare legat på läkare. Fler måste gå från deltid till heltid och också jobba längre.

– Man har en helt annan vilja i dag än tidigare att vara kvar i yrkeslivet. I vår sektor vill vi gärna ta emot dem lite tidigare också, säger Håkan Sörman.