Grönytan sällsynt när hus byggs tätare

2:34 min

Grönytorna i svenska städer försvinner när det ska byggas allt tätare. Inte på hundra år har vi haft städer som byggts lika tätt och med så lite gröna ytor som i dag, enligt Per Berg, professor i uthålligt byggande vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Husen i våra städer byggs allt högre, bredare och omges av allt mindre grönska.

Nu visar siffror att när svenska kommuner numera bygger nya stadsdelar räknar de med uppåt 170 000 invånare per kvadratkilometer, vilket ger dubbelt så många invånare per kvadratmeter jämfört med den gamla stadskärnan, som byggdes under första halvan av 1900-talet.

Resultatet blir gårdar där det ekar, blåser och är mörkt, lägenheterna blir mörkare och det blir större insyn.

I de nya kvarteren finns också bara hälften så mycket gröna ytor som i de gamla stadskärnan.

– I detaljplanen kan man ibland se att här vill kommunen att det ska finnas en grönyta för dem som bor i området. Tittar man sedan hur det verkligen byggdes, så har man använt den ytan för hus, för parkering och för gata, säger Per Berg.

I de fallstudier som gjorts vid SLU konstateras att däremot utrymmet för bilen består, och att andra slags grundläggande krav för en uthållig stad ofta inte möts. Det handlar om närhet till kultur, kontor, restauranger och en mataffär.

– De här grejerna är inte bara en service utan också sociala generatorer som vi säger. De genererar hela tiden kontakter och igenkänning med grannarna. Det är väl det som saknas. Det är lite för högt, lite för tjocka hus, det är för lite park, för lite stadsliv, och för lite blandstad.

Mattis Lu, som bor i ett nybyggt område i Uppsala, skulle också gärna ha sett ett apotek, Systembolag och en mataffär i närheten.

– Det hade varit väldigt trevligt med en park här, särskilt när man har småbarn. Det krävs ju en del att ta sig ända bort till statsparken. En park att kunna ha picknick i. Man kanske inte har lust att sitta mitt i tittskåpet på gården.

I samma område bor Gunilla Hellström, och hon trivs.

– Jag tycker både att området är trevligt och närheten till city. Jag går in till Stora torget på en kvart, och det är ju perfekt.

Men hon vill inte fika ute på gården.

– Nja, kanske. Vi känner ju egentligen inte särskilt många, bara de närmsta grannarna på samma plan, så nej, spontant inte. Det har jag ingen längtan efter, säger Gunilla Hellström.