E 45:an

Boende längs E45:an dokumenteras för konstutställning.

1:25 min

Bilder och berättelser från boende längs E45:an blir grunden för en konstutställning. Bakom konstprojektet står Östersundskonstnären Lennart Samor och sociologen Jörgen Sparf och syftet är att nyansera bilden av glesbygden.

Lennart Samor åker ofta längs E 45:an mellan Östersund och Gällivare och han har ofta funderat på vad som får människor att bosätta sig i glesbygden.

– Vad det är som gör att man trivs och tycker om sin hembygd, och jag är helt övertygad om att man har samma känslor för sin hembygd om man bor i Stockholm eller om man bor i Dorotea. Det är kanske olika skäl men det är samma kärlek till hembygden och det är det vi vill komma åt, säger Lennart Samor.

Lennart Samor kommer att dokumentera genom fotografier och målningar och Jörgen Sparv berättelserna. Om två år blir det förhoppningsvis en utställning som kan flyttas mellan olika platser längs E 45:an. Men först gäller det att hitta människorna.

– Vi söker den vanliga familjen och som normalt sett inte får möjlighet att berätta om sin vardag, säger Lennart Samor. Det är ju inte nedlagda affärer och bensinmackar vi ska dokumentera, utan det är kärleken till platserna och orterna där man bor. Även om det är lite trassligt att bo kvar i glesbygd så väljer man att bo kvar och det är den känslan vi är ute efter, säger Lennart Samor.