Annandagsmorgon från Värmland om tjejer på landsbygden

Tjejer på landsbygden är ofta en osynlig grupp i det mediala rampljuset. Men i Annandagsmorgon från Värmland i P1 idag sattes fokus på just denna grupp. Vi möter tjejer som vill flytta och tjejer som faktiskt har flyttat till landsbygden, och hör experter och forskare från norr till söder.

Urbaniseringen av Sverige pågår ju sen många decennier, och när landsbygdens avfolkning diskuteras i politiken talas det ofta om att det är tjejerna som drar, men killarna blir kvar.

Stämmer det, och i så fall varför? Är tjejerna nyckeln till landsbygdens överlevnad? Och om hoppet hos landsbygdens starke män står till de unga kvinnorna, vad gör man i så fall för att få dom att stanna?

Det är några av frågorna som diskuteras i programmet. Vi hör bland andra forskaren Lotta Svensson, genusvetaren Marie Nordberg, landsbygdsstrategen Christel Gustafsson och Hela Sverige ska levas ordförande Åse Blombäck.

Vi träffar gymnasietjejer i Torsby, som ger sin syn på den egna framtiden, vi kollar in ett jordskeppsbygge i Hällekil och vi möter Anna-Pia som driver Elviskafé i Östmark. Vi hör Milan, som flyttade från Kongo till en by i Medelpad och har gett sig in i skogsnäringen, och vi hälsar på när Mallbackens fotbollsdamer tränar.