DOKUMENT: Skellefteå AIK - från konkurshot till ihållande guldjubel

Skellefteå AIK är Sveriges överlägset bästa hockeylag. Två år i rad vinner man SM-finalserien med 4-0. Hur nådde man toppen? Och finns det något som talar för att de inte stannar där?

Man kan givetvis börja ännu längre bakåt i tiden för att beskriva den resa till svensk ishockeys allra högsta topp som Skellefteå nådde 2013 och befäste året därefter, 2014.

Man skulle kunna börja 1921, då klubben bildades av medlemmar i Skellefteå IF och den rivalitet som därpå följde mellan AIK:are och IF:are. En rivalitet som länge delade staden i två läger.

Man skulle lika gärna kunna börja 1955, då AIK lyckades kvala in till den högsta serien och slå upp "Norrlandsfönstret" på vid gavel för första gången.

Man skulle såklart även kunna börja 1978 då Skellefteå AIK vinner klubbens första SM-guld anförda av lagkaptenen Hardy Nilsson, sedermera förbundskapten.

Eller varför inte säsongen 1989/1990? När man slutar sist i elitserien och misslyckas med att kvala sig tillbaka. Det som därpå följer är bokstavligt talat sju svåra år som når sin kulmen 1997.

Och det är där vi börjar den här berättelsen.

Ishockeyklubben Skellefteå AIK har nått botten och är snubblande nära konkurs. Varje dag är en kamp för att få verksamheten att gå runt.

Och i seriesystemet får man blicka ända ned till division 1 för att hitta Skellefteå AIK.

– Konkursen var nära, berättade klubbdirektören, Per-Anders Israelsson till P4 Västerbotten i samband med att lokalrivalen från Umeå, Björklöven, begärdes i konkurs i april 2010.

Israelsson tillägger:

– Vi sa ju upp väldigt mycket personal, vi drog ner allt det vi kunde och sen var det bara överleva som gällde, säger Israelsson.

Och överlevde gjorde man. Om än knappt.

Säsongen 2003/2004 når laget kvalserien till elitserien och har chansen att spela upp sig i den högsta serien för första gången sedan laget trillade ur 1989/1990.

Och kvalserien inleds på ett strålande sätt med tre raka segrar mot i tur och ordning AIK (från Solna), Rögle och Linköping.

Men i fjärde omgången blir det förlust borta mot elitserielaget Brynäs (1-3) och det gynnsamma tabelläget i den diaboliska kvalserien förbyts mot ett mer vanskligt. Båda elitserielagen, Brynäs och Linköping, försvarar sina platser i den högsta serien.

Skellefteå slutar trea. En plats som snöpligt nog upprepas nästa vår, 2004. Och då har man spelat till sig ett ännu bättre läge att gå upp i den högsta serien.

En enda poäng krävs för att nå elitserien inför den sista omgången. Skellefteå gästar Leksand, som är avsågat och inte har annat att spela för än äran.

Leksand vinner med 3-2, efter att Niklas Eriksson stått för det avgörande 3-2-målet i inledninen av tredje perioden. Tränare Ulf Taavola beordrar full offensiv, men kvitteringen uteblir trots att man slår upp ett tältläger i Leksands defensiva zon.

Mora smiter förbi Skellefteå via 6-3-seger borta mot Hammarby och tar sig för första gången till elitserien.

– Det är klart att det känns tungt, hemskt. Men sån är idrotten ibland. Jag är mycket nöjd med säsongen fram till de två sista matcherna, sa dåvarande Skellefteå-tränare Ulf Taavola till SvD och tillade:

– Då hade vi chansen att avgöra på egen hand. Men vi missade båda dessa matchbollar. Vi hade behövt första målet för att slippa vara det jagande laget.

Traditionen att tappa ett fint utgångsläge i kvalserien fortsätter säsongen därpå. Trots bara en förlust på de sex första omgångarna i kvalserien 2005,  tappar man återigen allt i slutomgångarna.

Onsdag 6 april faller man tungt i Malmö. Malmö vinner med 11-2 och därefter lyckas SAIK inte resa sig.

Skellefteå är nu klubben som inte KAN nå elitserien. Det är i alla fall bilden av klubben utifrån. Tre raka kvalserier slutar med tre raka tredjeplatser.

Men säsongen 2005/2006, nära tio år efter att man var på vippen att gå i konkurs, lyckas nye tränaren Tommy Samuelsson med det som bara de mest inbitna Skellefteå AIK-fansen trodde på.

Kvalserien 2006 får visserligen en dålig start för Skellefteå, 4-2-förlust borta mot elitserielaget Leksand. Men sedan. Sex raka segrar och den så högt eftertraktade elitserieplatsen säkras sedan definitivt i den nästa sista omgången borta mot Bofors.

16 år tog det, men nu var Skellefteå AIK äntligen tillbaka i den högsta serien.

Första säsongen i elitserien blir tuff. Laget slutar näst sist och tvingas kvala sig kvar. Det blir dock bara en förlust i kvalserien (borta mot SSK) och den färska elitseriestatusen är egentligen aldrig hotad. Bland annat slår man lokalrivalen Björklöven i båda matcherna (6-2 samt 1-0 e. förl.)

2007, exakt tio år efter konkurshotet 1997, lämnar Skellefteå kvalserien bakom sig. Kommande säsonger fram till och med de två raka SM-gulden (2013 och 2014) är blicken fäst framåt och uppåt i tabellhierarkin.

Våren 2011 når Skellefteå AIK sin första SM-final sedan SM-guldet 1978. Joakim Lindström är hela elitseriens poängkung, med 60 poäng på 54 matcher.

Linköping och Luleå slogs ut på vägen mot finalen, men väl framme vid det stora slutmålet faller man mot Färjestad med 1-4 i matcher.

– De två första matcherna gav vi bort och i dag spelar vi stundtals riktigt dåligt och det håller inte om vi ska vinna här, sa Skellefteå-forwarden Anders Söderberg till Radiosporten.

Söderberg talade då om revansch, och säsongen därpå spelade man sig fram till klubbens andra raka SM-final. Och en chans till revansch.

Men revaschen uteblev. Brynäs, anfört av Jakob Silfverberg, gick fram till 3-0 i matcher. Ett hopplöst underläge där hoppet trots allt återvände till det spelförande Skellefteå som vann två raka matcher och reducerade till 3-2.

I den sjätte finalmatchen avgjorde dock Brynäs på sin tredje matchboll och besvikelsen hos Skellefteå-tränaren Anders Forsberg var såklart påtaglig efteråt.

– Vi har varit för ineffektiva. Vi har fört matchserien och varit det lag som haft puck mest och skapat flest chanser. Vi måste sätta dit puckarna när lägena kommer, sa Anders Forsberg till Radiosporten och tillade:

– Brynäs har fått spela mer på kontring och gjort det väldigt bra.

Säsongen därpå, 2012/2013, skulle den stora revanschen komma för Skellefteå AIK. Först vinner man grundserien överlägset med totalt 114 poäng och sedan blir det bara en enda förlust i hela SM-slutspelet. Den kommer mot LHC i semifinalserien.

I finalen är det inget snack. Luleå, den nya rivalen i frånvaro av Björklöven som harvar på i division 1, krossas med 4-0 i finalserien

Den spelskicklige franske forwarden, Pierre Eduoard Bellemare sa till Radiosporten efteråt:

– Det här är för hela staden.

– Det är helt j-la magiskt, 35 år... Äntligen!, skrek huvudtränare Hasse Wallson i Radiosportens mikrofon.

Nu summerar vi säsongen 2013/2014 och Skellefteå AIK har vunnit klubbens andra raka SM-guld via 4-0 i finalserien mot Färjestad.

Ingenting tyder dock på att sagan om Guldstaden slutar här.

Klubbens hårda, målmedvetna arbete och målsättning att varje säsong tävla om SM-guldet känns numer fullt realistiskt. Förmågan att plocka fram juniorer, värva spetsspelare och behålla stjärnorna gör Skellefteå AIK unikt i hockey-Sverige.

Frågan är bara, hur många säsonger i rad kommer Skellefteå vinna SM-guld?

Tre, fem eller tio år?

Vilka andra SHL-klubbar ska kunna konkurrera på allvar? Skellefteå AIK har skapat en till synes oövervinnerlig vinstmaskin.