Polisen om mordplatsen: "Som ett slagfält"

1:36 min

Fem personer har anhållits efter att två män skjutits till döds och minst sex andra skadats vid en skottlossning i Hageby i Norrköping i går kväll. Åklagaren säger att det finns en del saker som tyder på att det handlar om ett familjegräl som spårat ur.

Klockan 13: Polisen håller presskonferens

Det var strax före klockan 22 på måndagskvällen som polisen fick larm om skottlossning i området. När polisen kom till platsen påträffades sex svårt skadade män. De fördes till sjukhus, där två av männen senare dödförklarades. Flera av de som bor i området blev vittnen till morden, som startade med ett större bråk.

– Jag hörde att det var ett skott som avlossades. Jag var i mitt rum och så gick vi ut på balkongen och såg att det var en massa folk som bråkade och så hörde man massa järnrör som slängdes ner i marken och det var jättehemskt, säger en ung tjej som blev vittne till händelsen, till P4 Östergötland.

– Sedan hörde man fler skott och så kom det fler polisbilar och fler ambulanser och så hör man hur någon ropar: "Han är död!". 

Polisens presstalesman Fredrik Kliman säger att det var rörigt på platsen. En del polismän som var på platsen beskrev det som bland det värsta de har upplevt, säger Fredrik Kliman i P1-Morgon.

– Man kan ju tänka sig att det varit ett stort antal personer som slagits, med tillhyggen, knivar. Vi har skottskador, vi har två personer som ligger på backen, möjligtvis flera, med synnerligen allvarliga skador, så det var ett slagfält helt enkelt.

De två dödade männen och de som skadats är i 40-årsåldern, enligt polisen. Två av de som skadats är hemmahörande i Södertälje, rapporterar P4 Östergötland.

Kammaråklagare Anna Jakobsson säger till Ekot att fem personer är anhållna. Chefsåklagare Torsten Angervåg säger att brotten de är misstänkta för handlar om mord, mordförsök eller medhjälp till mord och att allt tyder på att det handlar om motsättningar inom en släkt och mellan familjer.

– Det finns en del saker som tyder på det, men i det här läget så vet vi egentligen inte vad som ligger bakom det hela, men det finns en del saker som tyder på det, säger Anna Jakobsson till Ekot.

Vad är det för saker?

– Det kan jag inte gå in på i nuläget.

Under natten fortsatte oroligheterna när de skadade fördes till Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

– Det var rejält oroligt utanför sjukhuset, de oroligheterna började vid midnatt och fortsatte ett par timmar framåt. Människor som har velat ta sig in på sjukhuset av olika anledningar, men några direkta slagsmål utanför tror jag inte att det har varit, säger Fredrik Kliman.

Polisen misstänker att ytterligare personer, som av olika anledningar inte tagit sig till sjukhus, kan ha skadats.

– Det var massor med folk och det låg skadade på gångbanan. Ambulanserna kom, mycket poliser, säger ett annat vittne till P4 Östergötland, som uppger att omkring 30-40 personer var inblandade.

Polisen och kommunen håller varsin presskonferens klockan 13 resepktive klockan 15 i dag.