Därför vill Alliansen satsa 5,5 miljarder på försvaret

7:06 min

Alliansen satsar på försvaret och vill skjuta till pengar för nya JAS-plan, ubåtar och fler övningar för hemvärnet. Hör mer i P3 Nyheter med Karlsten.

Johan Larnefeldt är frilansskribent inom försvars- och säkerhetspolitik och har koll på Alliansens försvarsplaner.

– Det är ju mycket pengar det handlar om, framför allt i relation till annat, men när det gäller försvaret är det här pengar som skulle räcka till att få försvaret att fungera som det var tänkt 2009. Och det man vill göra är att finansiera insatser som planerades då, alltså för 5 år sedan. Och här finns ju då ett glapp.

Pengarna ska också gå till att köpa nya JAS-plan och ubåtar. Men Johan Larnefeldt tror att regeringens plan för vad som ska göras är viktigare än titta på köp av nytt material.

– Det vore bra om beslutsfattande pratade mer om strategier och tar beslut i ett större perspektiv och lät försvarsmakten själva gå in på detaljerna angående vad som ska köpas och inte. Att förslaget kommer just nu har nog att göra med valåret och dessutom att Sverige vill visa för grannländerna att våra styrkor är att räkna med om det skulle bli en väpnad konflikt där vi kan agera en del av försvaret.

Att satsa på försvaret är inget specifikt för Sverige. Johan Larnefeldt säger att många länder gör analyser av världsläget och därför också rustar upp sitt försvar.