Boktips

Bibliotekarien: läs Ester Blenda Nordström

12 min

Författaren och journalisten Ester Blenda Nordström skrev tidigt om fattigdom och var nyskapande inom barn- och ungdomslitteratur. Bibliotekarien Cecilia Flodström rekommenderar hennes böcker.

Ester Blenda Nordström skrev i Svenska Dagbladet 1911-1917 under signaturen Bansai som betyder "Hurra" på japanska. Hon utgav sig för att vara bondpiga och fick jobb på en gård i Sörmland. I reportageboken "En piga bland pigor" avslöjar hon hur pigorna på landet hade det.

Bibliotekarien Cecilia Flodström på Mariehems bibliotek i Umeå berättar att Ester Blenda Nordström var nyskapande. Hon jobbade också som lärare bland samerna och skrev reportage som i bokform blev "Kåtornas folk". Den kom i nyutgåva 2013 och har varit omdiskuterad.

Cecilia rekommenderar också Laura Fittinghof "Barnen från Frostmofjället" från 1907 och nyutgåvan av "Brittsommar". Och en helt nyskriven historisk roman om en dödsdömd piga på Island under 1800-talet.  Boken heter "En mörderska bland oss" av Hannah Kent och är skriven av en ung australiensisk debutant.