Fellevererad lunchlåda blir romans

2:15 min

I dag drar Cinema Indien igång i Stockholm, en indisk filmfestival där man vill visa att indisk film är mer än bara Bollywood. Filmfestivalen invigs med "The Lunchbox", där en fellevererad lunchlåda blir starten på en flirt på distans. Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson har träffat filmens regissör Ritesh Batra.

The Lunch Box började egentligen som ett dokumentärprojekt. Regissören Ritesh Batra ville göra en film om den komplicerade matlådedistributionen i Bombay, där 5 000 så kallade dabbawalas levererar 170 000 lunchlådor varje dag.

De hämtar matlådorna på förmiddagen i hemmen, fraktar dem sedan genom hela mångmiljonstaden Bombay till arbetsplatserna, och ser sedan till att de tomma matlådorna kommer hem igen på eftermiddagen. Ett enormt sinnrikt system, men det visade sig ganska snart att Batra tyckte att historierna bakom lunchlådorna var ännu mer spännande. Det visade sig att matlådehämtarna hade full koll på läget i de olika familjerna utifrån innehållet i matlådorna.

Vilka fruar testade nya saker varje dag? Och vem köpte färdigmat som de sedan la ner i matlådorna, och låtsades att det var hemlagat? Berättelserna blev upptakten till "The Lunchbox", där en matlåda kommer på avvägar och av misstag levereras till en småsur änklingen. Och snart börjar han och hemmafrun som lagat maten att lägga små meddelanden till varandra i lunchlådorna, och det hela utvecklas till en en sorts romantisk per korrespondens.

"The Lunchbox" är en charmig historia där brevväxlingen blir ett sätt för två ensamma att bryta isoleringen i storstaden Bombay där de inte riktigt längre passar in. Filmen är en internationell samproduktion och det påverkade också sättet filmen gjordes på .

- Livet i Bombay är en attack på sinnena säger Ritesch Batra, med alla färger, intryck och ljud. För att historien skulle dränkas så var jag tvungen att tona ner allt så mycket som möjligt, fortstätter han.