Tom of Finland-märken väcker känslor

1:38 min

I Finland har det startats en namninsamling mot att konstverk av Touko Laaksonen nu ska bli frimärken. Laaksonen, Tom of Finland också kallad, är känd för sin homoerotiska konst – ofta med läderklädda män i sexuella handlingar. Namninsamlingen har hittills samlat 2622 underskrifter.

– Det finns många homofober i Finland konstaterar helsingforsbon Hanna Mäkälä, som själv gillar dom nya frimärkena som ska komma i september.

Tom of Finland, eller Touko Laaksonen som konstären hette, är en gayikon i Finland. I samma stund som det stod klart att tre av hans konstverk ska bli frimärken – det ena föreställande en bar mansstjärt – så startades ett medborgarinitiativ för att stoppa frimärkena.

Hittills har drygt 2600 personer loggat in och skrivit under protesten mot att homoerotiska frimärken ska representera Finland och finländsk kultur, även om kommentarerna visar att en del av dom som är emot dom nya frimärkena är emot att det är erotiska frimärken, inte just homoerotiska.

Men dom allra flesta finländare är postiva till dom nya Tom of Finland-frimärkena och tycker att det ger en bredare bild av Finland.

– Det vore mycket enklare om alla accepeterade varandra, konstaterar helsingforsbon Mikko Kaattari.

Parallellt med protesten mot frimärkena pågår en namninsamling som vill att dom självhäftande Tom of Finland-frimärkena istället ska vara slickbara. Det medborgarinitiativet har hittills fått 300 underskrifter.