Utvecklingen i Ryssland stod i fokus för Reinfeldt

6:56 min

Det var utvecklingen i vårt närområde som stod i fokus när statsminister Fredrik Reinfeldt vid sitt besökte Luleå idag mötte studenterna vid universitetet .

Statsministern tog upp vikten och behovet av att samarbeta i Europa, men också att det gäller att hålla ordning på statens finanser för att skapa utrymme för reformer.

Linnea Ekman, som är ordförande för Moderata studenter vid Luleå tekniska universitet, tyckte att besöket blev en bra start på supervalårets valrörelse.

– Det väcker intresset för politiken på ett annat sätt, när det kommer en person som leder landet. Då spelar det ingen roll vilket parti han tillhör, för han är hela Sveriges statsminister

Statsministern inledde med att prata om EU-valet och kom snabbt in på det som händer i Ukraina. Han tog upp problemet med aggressiv nationalism.

– Jag uppmanade till vikten av at inte lyssna till dom som har "vi och dom-tänkande" som grund för sitt politiska töänkesätt, säger Fredrik Reinfeldt.

Han drog också paralleller till att det nu i juni är 100 år sedan första världskriget startade och att det nu i vår är 200 år sedan Sveriges sista krig startade ... då mot Norge.

Att ha ordning i statskassan är viktigt, inte minst för fortsatt tillväxt som enligt Reinfeldt är nödvändigt för att skapa mer jobb och utrymme för reformer, inte minst inom skolans område.