Koldioxid förlänger växtsäsongen

1:14 min

Att ett varmare klimat förlänger växtsäsongen för många växter är ingen nyhet. Men enligt en ny amerikansk studie som publiceras i tidningen Nature, leder också ökad koldioxidhalt till längre växtsäsong, speciellt i torra klimat.

Forskarna har gjort ett fem år långt experiment på ett fält i Wyoming, USA, där de kontrollerat både temperatur och koldioxidhalt. Medan värmen gör att växtsäsongen börjar tidigare, resulterar den ökade koldioxidhalten i att säsongen slutar senare. När extra koldioxid tillfördes slutade säsongen drygt en vecka senare.

Johan Uddling Fredin är forskare på Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet. Han tycker att studien är intressant.

– Det som är lite speciellt är att effekten är så himla stor. Den är ju lika stor som temperatureffekten är på våren, lika stor tidsförlängning av koldioxidhalt är det på hösten. Och det är ju lite nytt.

Effekten är speciellt stor under torra omständigheter. Det beror bland annat på att en högre koldioxidhalt gör att växterna kan ha sina klyvöppningar, där de släpper in koldioxid, mindre öppna. Då släpper de också ut mindre vatten genom klyvöppningarna, och förbrukar alltså mindre av jordens vatten. När mer fukt blir kvar i jorden får många växter en längre växtsäsong.

Koldioxidökningen på experimentfältet var visserligen hög, men enligt Johan Uddling Fredin är den ungefär vad som förväntas senare under det här seklet. Forskarna bakom studien säger att även mindre ökningar, som den 45- procentiga ökning som vi haft hittills, kan påverka växtsäsongernas längd.

Johan Uddling Fredin tror däremot inte att resultaten rakt av går att applicera på svenska förhållanden eftersom vi har ett fuktigt klimat.

– Effekten finns, men jag tror inte alls att den skulle vara lika stor hos oss.

Referens: Melissa Reyes-Fox et al. "Elevated CO2 further lengthens growing season under warming conditions". DOI: 10.1038/nature13207