Bara fem kvinnor i konsthistorien?

1:39 min

Konstvärlden är full av kvinnliga konstnärer, men inte när historien ska skrivas. Det menar malmökonstnärerna EvaMarie Lindahl och Ditte Ejlerskov som med sitt verk "About: The Blank Pages” går i klinch med en av de mer kända konsthistoriska bokserierna, nämligen Taschen Basic Art som består av 97 böcker om utövare i konsthistorien - där endast 5 är kvinnor.

Därför har Lindahl och Ejlerskov tillverkat lika många böcker till med enbart kvinnliga konstnärer som Cindy Sherman, Mary Casatt, Louis Bourgois och andra. Men de böckerna har bara tomma sidor. Allt ställs ut tillsammans med originalserien i Malmö konsthalls bokhandel. Det handlar om sätta fokus på snedfördelningen menar de.

- Vi vill ju gärna att kvinnorna är med i konsthistorien, det är det enkla svaret. Det finns många kvinnor i samtidskonsten men vi vill visa att det fanns renässanskonstnärer, modernister och avantgarde-konstnärer som var kvinnor. Det är det man alltid säger, att det inte fanns några kvinnor. Men det stämmer inte, säger Ditte Ejlerskov. 

Men hur illa det än är, är det inte så här konsthistorien har sett ut? Kvinnorna hölls tillbaka och därmed blev de manliga konstnärena de namnkunniga. Skriver ni inte om konsthistorien?

- Det har funnits konstnärer under 1500- och 1600-tal, kvinnliga konstnärer som var superaktiva och kända som nu i efterhand skrivs ur konsthistorien. Bara för att man är utskriven ur konsthistorien så betyder inte det att man inte någon gång har deltagit i den, säger EvaMarie Lindahl.

Om man går in på förlagets hemsida så ser man ganska många konstböcker om kvinnliga konstnärer. Stirrar ni er blinda på just den här serien?

- De har såklart gett ut stora, fina böcker med Cindy Sherman, men de ger inte ut Cindy Sherman i Taschen basic art-serien, som är deras pedagogiska verk. De här böckerna som ska vara tillgängliga för alla, som studenterna ska ha råd med och så vidare. Taschen Basic Art är en serie där Taschen hävdar att de skriver konsthistorien och konsthistorien består inte enbart av fem kvinnor. Det är helt orimligt, säger EvaMarie Lindahl.

Kulturnytt har under dagen varit i kontakt med Taschen förlag som hälsar att redaktören för Taschen Basic Art är på semester och inte kan besvara Kulturnytts frågor men att de 2001 publicerade en bok som fokuserade på kvinnliga konstnärer under 1800 - och 1900-tal som kontinueligt trycks upp i nya upplagor.