Knarkliga åtalas för kokain via SMS

Tolv personer har åtalts misstänkta för att ha sålt narkotika i Stor-Stockholmsområdet. Personerna har ingått i en nätverk med bas i Hässelby-Vällingby.

Nätverket åtalas för att ha levererat stora mängder kokain som enligt åklagaren levererats med bil och tunnelbana över hela Stor-Stockholm. Åtminstone 180 gram kokain har överlåtits och ett hekto av drogen tagits i beslag av polisen.

Enligt åklagaren så har nätverket sålt drogerna via två telefoner som kallats "Fred" och "Tony" och skickat ut mass-sms till flera hundra kunder samtidigt, med olika kodord för droger. Telefonerna har avlyssnats av polisen, som även gjort flera tillslag mot köpare.

Spaningen mot nätverket inleddes i augusti 2013, med telefonavlyssningen och spaning av civilklädda poliser som blev ögonvittnen när knarket överlämnades.

- Det vi har sett är att om nya kunder vill komma in på kundlistan så måste man ofta lämna en referens. Hänvisa till en annan kund till exempel, säger Sara Nilsson, Kammaråklagare.

- Kan man se någon röd tråd mellan kunderna eller hur ser det ut?

- Det är olika typer av kunder, de bor på olika håll i Stockholm, en del kunder återkommer ofta, andra är bara vid enstaka tillfällen.

Efter en skottlossning i Tensta då fyra personer blev beskjutna valde man att göra ett tillslag mot nätverket. Det resulterade bland annat i att man hittade en pistol och en helautomatisk kulspruta. Bägge vapnen hade magasin och ammunition.

Fyra av dem som nu åtalas för grova narkotikabrott åtalas även för grova vapenbrott. Två personer i åtalet har bara åtalats för grova vapenbrott.

En 21-årig man var misstänkt för skottlossningen i Tensta men släpptes fri.

– Det gemene man bör tänka på är om man står vid stureplan och köper kokain så finansierar man våldet i förorten, och jag tycker att man bör fundera lite grann, säger Elisabeth Anestad, polismästare i Västerort.

Åtal har även väckts mot 21 av köparna och mot två personer för att ha levererat narkotika till nätverket.

Huvudförhandlingen börjar den 5 maj 2014 i Solna tingsrätt och beräknas pågå fram till den 27 juni 2013.