Analys: Kryssningsrobotar på Gripen innebär en ny offensiv förmåga

Välkommet eller oroväckande? Reaktionerna på att regeringspartierna nu är överens om att Sverige på sikt bör köpa kryssningsrobotar till nästa generation Jas Gripenplan går inte oväntat i sär.

Många militärtaktiker är positiva liksom borgerliga försvarspolitiker. Men Svenska freds och Miljöpartiet varnar för upprustning och att det kan leda till ökad spänning.

Exakt när det skulle vara aktuellt att hänga kryssningsrobotar på Gripen E står inte i regeringens förslag om försvaret som presenterades i tisdags, men sannolikt är det i slutet av perioden som sträcker sig till 2024.

Men även om införandet kan dröja så är beskedet kontroversiellt. Många av dagens politiker var med på 1980-talet då demonstrationstågen mot kryssningsrobotar i Europa ringlade långa. Utrikesminister Carl Bildt slog exempelvis i höstas fast att sådana vapen aldrig varit aktuella för Sverige.

För Sverige skulle kryssningsrobotar innebär en ny offensiv förmåga med vapen som skulle kunna användas mot mål i exempelvis Ryssland. Dagens flyghängda robotar kan nå upp till 50 mil och i nya versioner upp till 100 mil. Avståndet från Gotland och Blekinge till Kaliningrad är 30-35 mil, Stockholm - Sankt Petersburg knappt 70 mil.

Den här förmågan att på långt håll förstöra landningsbanor eller hamnar skulle fungera avskräckande enligt förespråkarna, alternativt höja spänningen och risken enligt kritikerna. Sverige skulle inte bli först i området med den här typen av vapen. Ryssland satsar hårt på området och förutom Finland så har också Polen nyligen bestämt sig för att skaffa vapentypen.

Exakt vilket vapen som skulle kunna bli aktuellt vill inte försvarsminister Enström säga något om i dag. För ungefär tio år sedan provhängdes en svensk-tyskversion från bland annat Saab Bofors Dynamics på Gripen. KEPD 350 som den heter används i dag i Tyskland och Spanien bland annat. Finland har valt att köpa en amerikansk variant, JASSM, och skulle Sverige satsa på den skulle det stärka möjligheten till nordiskt samarbete på området - något många politiker värnar.