Dåligt EU-val smittar av sig på riksdagsvalet

1:08 min

I år är det val till både EU och riksdagen. Ett dåligt resultat för partierna i EU-valet skulle kunna smitta av sig till riksdagsvalet i höst, menar statsvetare Göran Von Sydow.

- Det som är väldigt intressant är hur det går för partierna i det här valet och vad det i sådana fall har för inverkan på riksdagsvalet, säger Göran Von Sydow.

EU-valet närmar sig. Men Sverige har bara 20 platser i Europaparlamentet och alla får inte plats.

Statsvetare tror att Sverigedemokraterna kommer knipa åt sig några platser, och kanske också Feministiskt Initiativ. Men då kan även mindre partier som Centerpartiet och Kristdemokraterna åka ur. Det skulle i så fall skada bilden av Alliansen som ett trovärdigt regeringsalternativ när Sverige går till val i höst, säger Göran Von Sydow.

- Om flera av de mindre partierna skulle balansera på gränsen och i synnerhet om de missar att ta sig in i Europaparlamentet så kan det kanske påverka Alliansens ställning som ett regeringsalternativ fram till hösten, säger han.

Statsvetaren Niklas Bolin ser samma risker.

- Såväl Kristdemokraterna som Centerpartiet får nog se upp om de inte ska tappa sina mandat även till Europaparlamentet. Det är ju partier som inte brukar profilera sig särskilt mycket i EU-frågor.

EU-valet hålls den 25 maj.