Väljarnas betyg på regeringen: Starkt men sjunkande

1:27 min

Väljarnas betyg på regeringen sjunker, men är fortfarande starkt. Det visar den årliga opinionsundersökningen från SOM-institutet som presenterades i Göteborg i dag.

40 procent tycker att regeringen sköter sitt arbete bra, medan 26 procent däremot ger ett dåligt betyg. Ett bra resultat för regeringen, säger professor Sören Holmberg, eftersom regeringen haft dåliga siffror i flera andra opinonsmätningar.

– Just i regeringsfrågan, regeringsbedömningen, så ligger de fortfarande med starka siffror.

Just regeringsfrågan – hur bra väljarna tycker att regeringen sköter sig – brukar påverka hur det går i valet. Har regeringen starka siffror ett år innan valet så brukar det gå bra, visar historiska jämförelser.

Betyget är alltså starkt för regeringen, men det är på väg ner. Och Sören Holmberg är osäker på om det är tillräckligt starkt för en valseger i höst.

Alliansen uppfattas som starkare än sina motståndare i två frågor: Regeringsduglighet och ekonomin. I de flesta andra sakfrågor är det negativa siffror för regeringen, enligt Sören Holmberg.

– Sjukvården och miljön. Även jobbfrågan har sakfrågeägaskapet gått över till oppositionen.

Inför valet blir det därför oerhört viktigt vilka frågor som dominerar valrörelsen. Som det ser ut nu är jobb, utbildning och vård de viktigaste frågorna för väljarna. Regeringen behöver få större fokus i valdebatten på ekonomi och regeringsduglighet. 

– Om de två frågorna kommer att fokuseras i spurten på valrörelsen så kommer det vara fördel för Alliansen. Om det kommer vara fokus på välfärdsfrågorna eller på miljön eller på andra frågor så kommer det vara fördel för de rödgröna. De starkaste korten för regeringen är enligt våra siffror ekonomi och fortfarande, än så länge, regeringsfrågan, säger Sören Holmberg.