FALKÖPING

Föreläsning om att bikarbonat botar cancer lockade många

En kontroversiell föreläsning om att cancer är en svamp som går att bota med bikarbonat lockade fullt hus i Falköping igår kväll.

100 personer lockades till föreläsningen på temat att cancer är en svamp som kan behandlas med bikarbonat.

Det är en teori som saknar vetenskaplig grund och blivit starkt ifrågasatt, men som ändå fångar mångas intresse.

En av åhörarna var Marie Liljegren, som läser kinesisk medicin.

– Eftersom västerländsk sjukvård inte klarar av detta vill man ju se om de har en teori som faktiskt kanske vinner detta konceptet. 

Hon syftar på de före detta läkarna Erik Enby och Tullio Simoncini.

Vi har tidigare berättat om italienske Simoncini. Han och Enby var med i P1-programmet Kropp och själv för några veckor sedan.

Båda har blivit av med sin läkarlegitimation på grund av att de har behandlat människor med cancer med ovetenskapliga metoder.

Enby och Simoncini menar att cancer är en svamp som ska behandlas med bikarbonat.

Trots att de har blivit starkt ifrågasatta finns en stadig anhängarskara till metoderna.

Jens från Vara var en av de som kom till Santa Monica rehabklinik i Falköping för att lyssna. Han menar att det är läkemedelsindustrin som ligger bakom kritiken.


-Det är ju en industri. De vill ju tjäna pengar. Det kan du inte göra på bikarbonat.

P4 Skaraborgs reporter fick inte komma in på föreläsningen på grund av platsbrist. Arrangörerna avböjde att svara på frågor och bad reportern att återkomma och boka en tid.

Ylva var på samma föreläsning i Ronneby för några dagar sedan. Hon berättar att Simoncini då beskrev olika metoder som kan användas för att behandla patienter med bikarbonat. 

– Grejen är att få bakpulvret till tumören. Man behöver inte ta cellgifter. Om cancern till exempel är i tungan eller svalget går det utmärkt att ta det via munnen, skölja runt och svälja.