Frias efter tio år i fängelse

1:57 min

En man som suttit fängslad nästan 10 år, dömd för att ha våldtagit sin dotter, friades idag av Svea hovrätt. Han är därmed den person i Sverige som suttit fängslad längst efter en felaktig dom.

Mannen dömdes i tingsrätten 2002 till 10 års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha våldtagit sin dotter, en dom som Svea hovrätt senare skärpte till 14 års fängelse.

Enligt den ursprungliga domen i tingsrätten ska mannen ha våldtagit dottern upp till 200 gånger under tortyrliknande former. Den i dag 66-årige mannen frigavs villkorligt 2012 efter att avtjänat två tredjedelar av straffet.

När dottern började berätta om nya våldtäkter som andra ska ha utsatt henne för började polisen tvivla på hennes uppgifter. Det ledde till att åklagare Zilla Hirsch utredde ärendet på nytt. Hon menar att dotterns berättelse kan ifrågasättas och att de delvis avviker från tidigare förhör och att bevisningen är mycket begränsad.

För ett år sedan beviljades resning och i dag beslutade alltså Svea hovrätt att frikänna mannen.

- När vi prövat det en gång till så finns det ingen bevisning som talar för att den här mannen är skyldig. och det är därför vi har frikänt också.

Men hur kan det bli så att han först döms till 14 års fängelse, och nu frikänns?

- Det är så att det nu tillkommit helt nya uppgifter som polis och åklagare har utrett och det är mot den bakgrunden som åklagare själv sagt att det inte finns tillräckligt med bevisning och medgett att åtalet ska ogillas.

Man har tvivlat på uppgifter som dottern gett i nya våldtäktsanklagelser?

- Ja, så kan man sammanfatta det.

Den 66-årige mannen frikänns alltså efter att ha suttit i fängelse i nästan 10 år.

Detta innebär att han är den person i Sverige, i modern tid, som suttit fängslad längst baserat på en felaktig dom och att han nu väntas söka skadestånd på miljonbelopp.