Ny sporthall och satsning på särbegåvade barn

1:44 min

Den borgerliga alliansen i Uppsala har i dag berättat om delar av innehållet i sin budget för de kommande åren. Bland annat vill alliansen satsa på att upptäcka skolelever som har en särbegåvning, och en ny sporthall i Storvreta ska stå klar inom 1,5 år.

På måndag är det tänkt att alliansen i Uppsala ska presentera sitt budgetförslag i sin helhet för de kommande fyra åren. Men delar av budgeten har alliansen släppt ut successivt under veckan som gått. Det har handlat om att alliansen vill satsa 20 miljoner på att minska barngruppernas storlek i förskolan, och 20 miljoner årligen på att utöka rätten till förskola för barn till föräldralediga och arbetslösa från 20 timmar i veckan till 30 timmar.

Dessutom vill alliansen ge 3 miljoner extra till Uppsala stadsteater, och i dag meddelar majoriteten också att barn- och ungdomsnämnden tänker finansiera ett projekt för att skolorna bättre ska upptäcka och stödja särbegåvade elever, i ett samarbete med Matematiska institutionen på Uppsala universitet. De har ofta en svår situation i skolan, tvärt emot vad många tror, säger Folkpartiets Cecilia Hamenius.

Planerna på en ny sporthall i Storvreta ska också fullföljas och stå klar om 1,5 år, vid Ärentunaskolan, en del i alliansens utvecklingsplan av kommunens idrottsanläggningar, säger Moderaternas Cecilia Forss:

- Det gick ungefär 30 år innan något hände. Det är väldigt mycket som har behövt göras.

Den nya sporthallen är också en del av satsningen på Uppsalas kransorter, säger Centerpartiets Stefan Hanna:

- Genom att lyfta dem så skapar vi mycket bättre service runtom i kommunen, säger Centerpartiets Stefan Hanna.

Och idrottsläraren Jan Täcktor på Ärentunaskolan vittnar om att den gamla sporthallen behöver kompletteras med en ny:

- Det läcker in vatten och den är gisten och skev och omklädningsrummen är otrevliga att byta om i. Jag har längtat efter det här sedan 1998 då jag flyttade hit.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sverigesradio.se