Unik dokumentär om Soran Ismails kamp

3:40 min

Som enda journalist har Sveriges Radios Daniel Värjö fått sitta med när två meningsmotståndare vid flera tillfällen träffats för att äta lunch. Det handlar om sverigedemokraten Linus Bylund och komikern Soran Ismail som tydligt tagit ställning mot Sverigedemokraternas åsikter. I Daniel Värjös unika dokumentär får man på nära håll följa hur det låter i samtalen mellan Soran och Linus.

P1 Dokumentären ”Soran Kamp” handlar en närgången skildring av komikern Soran Ismails kamp mot främlingsfientlighet och hans relation till Sverigedemokraterna.

Journalisten Daniel Värjö fick idén till dokumentären efter den så kallade ”järnrörskandalen”. 

-Jag blev upprörd över det som sades till Soran på Kungsgatan i Stockholm den där natten. Samtidigt blev jag också intresserade av hur han kunde behålla lugnet när han fick höra rasistiska saker som ”det här är inte ditt land, det är mitt land”,  berättar Daniel Värjö.

I den vevan fick Daniel Värjö reda på att Soran regelbundet träffar sverigedemokrater för att samtala.

-Jag tänkte att dessa samtal måste jag få höra, berättar Daniel Värjö.

Det krävdes en del samtal med både Linus Bylund och Soran Ismail men tillslut fick Daniel, som enda journalist, möjlighet att sitta med vid flera samtal.

Vad tyckte du var spännande med det?

-Att människor som tycker så radikalt olika i dessa infekterade frågorna träffas för att prata tyckte jag var otroligt spännand. Samtal med högt tonläge men som aldrig går över styr, berättar Daniel Värjö.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sverigesradio.se