Snuset ska rädda Centerpartiet

1:29 min

I dag håller Centern sin valupptakt i Göteborg inför EU-valet den 25 maj. Partiet kämpar för att vara kvar i EU-parlamentet med hjälp av sju EU-kritiska frågor.

Med en månad kvar till EU-valet satsar Centerpartiet på frågor som kan locka vanligt folk. Partiet har ett mandat i EU-parlamentet och slåss för att inte tappa det. Opinionssiffrorna är svaga, men partiledaren Annie Lööf är ändå optimistisk.

– Snuset har blivit en symbolfråga för vad EU ska gör och inte ska göra. När det nu enbart är tillåtet att tillverka och sälja snus i Sverige så tycker vi att det är rimligt att innehållet i detta också bestäms i Sverige, säger Annie Lööf.

En lista med sju punkter som centern tar avstånd ifrån inom EU ska ge det stöd som partiet behöver. Förutom att Sverige ska få bestämma detaljerna om snuset, ingår ingen beskattningsrätt på t.ex. finansiella transaktioner inom EU, minskat regelkrångel, ingen försändring av strejkrätten, ingen begränsning av regler visstidsanställningar, arbetstider ska inte regleras av EU och nej till moms för ideella föreningar.

Till grund för valkampanjen ligger en opinionsundersökning som visar att Centerpartiets linje i EU delas av dem allra flesta svenskar. Nej till euron, mindre detaljsstyrning och större satsning på miljön.

– Statistisk sett så är en majoritet Centerpartister, de tycker att dessa frågor är väldigt angelägna, säger Annie Lööf.

Så egentligen borde Centerpartiet vara mycket större?

– Ja det stämmer, och det är vår ambition att se till att Centerpartiet växer nu under de kommande fyra veckorna.