Tredje pappamånad splittrar Alliansen

1:50 min

Allianspartierna är splittrade om familjepolitiken inför valet. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund går nu öppet ut och markerar mot Folkpartiet, som kräver en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen.

– För oss kristdemokrater så är det ju en självklarhet att makten ska ligga hos föräldrarna själva. Situationen varierar för olika familjer och det är väldigt konstigt om vi med politisk makt skulle pressa in alla i samma mall. Eftersom förhållandena är olika, så ska också besluten kunna fattas av människor själva, säger Göran Hägglund.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har länge varit de enda riksdagspartierna som har drivit kravet om en utökad kvotering av föräldraförsäkringen. Men i höstas beslutade Folkpartiet att verka för en lagstiftning om en tredje så kallad pappamånad. "En viktig jämställdhetsreform", var motivet.

Även Moderaternas jämställdhetspolitiska talesperson Hillevi Engström vill ha ytterligare en öronmärkt månad. Och finansminister Anders Borg är inne på samma spår, framkom det nyligen i Ekots lördagsintervju.

– Jag tycker att det finns väldigt goda argument för att överväga en tredje pappamånad. Jag tycker att de argumenten är väldigt, väldigt starka, sade han då.

Nu ger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund besked om att han tänker ta strid mot de borgerliga politiker som förespråkar fler pappamånader i föräldraförsäkringen.

– Vi har en benhård uppfattning i den här delen. Vi står på föräldrarnas sida, snarare än de politikers sida som vill styra och ställa med människor, förklarar han.

Göran Hägglund klargör att det är mycket angeläget för Kristdemokraterna att sätta stopp för ytterligare kvotering. Det gäller inte minst inför förhandlingarna om alliansens gemensamma valmanifest som ska presenteras i augusti.

– Vi uttalar oss ju inte i ultimativa termer, det är inte så samarbete byggs. Men jag tror att alla är klara över att för Kristdemokraterna så är det här en otroligt betydelsefull fråga. Hur familjerna fungerar och mår spelar en väldigt stor roll för samhället i stort, och vi tycker att familjerna ska ha möjlighet att styra och ställa över sin egen tillvaro i ökad utsträckning, i förhållande till i dag. Därför är det här en hjärtefråga för Kristdemokraterna, säger Hägglund.