Vinylskivorna är i ropet igen

1:36 min

Musiktjänsterna på Internet har gjort livet surt för skivbutikerna som i många fall har tvingats lägga ned. Men för alla skivbutiker som finns kvar firas i dag Record Store Day där flera artister, däribland Kikki Danielsson, uppträder på butiker runt om i landet. En anmärkningsvärd sak är att försäljningen av vinylskivor blir allt populärare.

Och det är något som skivhandlaren Magnus Bergström i Gävle känner av.

– Definitivt! Det känns som att försäljningen har fördubblats varje år de senaste fem åren.

Varför säljs det mer vinyl tror du?

– Ja, det är ju en fysisk produkt med mycket känsla.

När cd-skivan etablerade sig i skivhandeln i slutet av 80-talet förutspäddes vinylskivans död. CD:n har också dominerat ända tills för 2011 då olika musiktjänster på Internet som exempelvis Spotify och Itunes tagit över.

Lite i skymundan har vinylen fått ett uppsving både i USA, England och i Sverige. 2008 såldes 22 000 vinylskivor i landet, ifjol var den siffran uppe i 200 000 visar statistik från Ifpi.

Men vad är det då för vinylskivor som folk vill ha? Så här säger Magnus Bergström som driver Alla Tiders Skivhandel i Gävle.

– Allting med attityd i. Hårdrock, Beatles, Jimi Hendrix, Rolling Stones, och nya artister som Håkan Hellström och Kent. Men ABBA, dansband och klassiskt är iskallt på vinyl.

Trots den hårda konkurrensen tror han att det finns plats för skivhandeln också i framtiden.

– Ja, så länge vi kan erbjuda intressanta produkter så finns det väl det.

Och för att manifestera det så firas alltså...

– Record Stor Day. Så svarar kunden Harry Ojala på frågan vad det är för dag i dag.

– Jag tycker det är bra att det finns en skivaffär. Det är lätt att klicka på nätet men det är kul att handla live, säger Harry Ojala.