Han förhandlade med kaparen 1993

Mannen som bombhotade det plan som tvingades nödlanda på Landvetter utanför Göteborg i går var inblandad i en flygplanskapning redan 1993. Vid kapardramat på Arlanda 1993 förhandlade dåvarande kriminalinspektören Nils-Gunnar Danielsson med kaparen i flera timmar.

Mannen och hans familj sökte den gången asyl i Sverige, men utlämnades till Ryssland.

Den gripne mannen har enligt polisen berättat om anledningen till bombhotet, men vad han sagt vill polisen inte berätta ännu. Det ska dock inte finnas något som kopplar honom till "någon organisation eller liknande", skriver polisen i Västra Götaland på polisens webbplats. Åklagare anhöll mannen i går kväll. Misstanken gäller luftfartssabotage.

Nödlandningen i går kom efter det att mannen berättat för kabinpersonal ombord på ett Norwegianflyg mellan Köpenhamn och Oslo att han hade gömt en bomb i bagageutrymmet.

Planet, en Boeing 737 med 94 personer ombord, landade vid 16.30-tiden och fick parkera avsides på flygplatsen. Efter evakuering genomsökte polisens bombtekniker flygplanet, dock utan att hitta något misstänkt.

Polisens presstalesman Björ Blixter är nöjd med hur snabbt det gick att utrymma flygplanet och få till en säkerhetsavspärrning.

– Det var lite med tanke på vad mannen tidigare har gjort som gjorde att vi agerade på detta sättet.

TT: Men vem det var visste ni inte förrän i efterhand?

– Nej, fast samtidigt hade vi under resans gång våra misstankar om att det skulle kunna vara åt det här hållet, men fick inte det bekräftat förrän under natten.

TT: Har han sökt asyl?

– Det kanske ligger med i paketet, det vet inte jag, säger Björ Blixter.

Mannen kapade den 20 februari 1993 ihop med sin hustru ett ryskt inrikesplan med 82 passagerare ombord på väg till S:t Petersburg. Med två osäkrade handgranater tvingade de planet till Arlanda.

Med sig hade de en drygt ettårig dotter. De hade funnit livet i hemstaden Baku i Azerbajdzjan outhärdligt och ville till USA.

I augusti samma år utlämnade Sverige makarna till Ryssland. Vid rättegången i november dömde stadsdomstolen i S:t Petersburg mannen till tolv års fängelse för kapningen. Hustrun fick sex år villkorligt.

Vid kapardramat på Arlanda 1993 förhandlade dåvarande kriminalinspektören Nils-Gunnar Danielsson med kaparen i flera timmar. Han var utbildad hos USA:s federala polis FBI på förhandlingsteknik och behärskade ryska.

– Det gick att förhandla med honom. Han gav med sig efter hand och släppte ut lite folk från planet. Men det var en otäck situation för han gick där inne med handgranaterna med spärrarna borta och kedjerökte. Flygkaptenen var chockad, berättar Nils-Gunnar Danielsson som efter flera chefsposter inom polisen pensionerade sig förra året.

– Kaparen var väl utbildad men hade upplevt sig illa behandlad i samband med studier, om jag minns rätt.

Hans trumfkort i förhandlingen var att dottern och hustrun fanns ombord och då gick det att spela på kaparens känslosträngar. Den lyckliga upplösningen resulterade i att Nils-Gunnar Danielsson blev avtackad av justitieminister Gun Hellsvik.